Експериментите с животни за трансплантиране на глава са успешни

Италианският неврохирург Серджо Канаверо, който има амбицията да направи трансплантация на глава на човек, обяви, че експериментите му с животни са много успешни и операцията може да бъде направена още догодина, съобщи в. „Индипендънт“.
Канаверо подкрепя твърденията си с три публикации в специализирано списание по неврохирургия, но според критиците му в тях липсват подробности и убедителни данни.
Южнокорейският екип, който участва в експериментите, твърди, че те са доказателство на принципа за инжектиране на химически разтвор в гръбначния мозък, с който може да бъдат стимулирани прекъснати неврони да се съединят отново.
Най-интересният от описаните случаи е за куче, парализирано напълно след травма на врата, което с този метод започва да движи предните си лапи само след два дена, а след три седмици прохожда.
Учените са експериментирали също с мишки и плъхове.
Коментирайки публикациите пред сп. „Ню сайънтист“, специалистът по медицинска етика Артър Каплан от Нюйоркския университет каза, че до операция за възстановяване на гръбначния мозък на човек ще минат поне три-четири години, а до трансплантиране на глава – седем или осем. Освен проблемите с възстановяването на гръбначния мозък съществува и сериозен риск от отхвърляне на присадената глава.
Доброволец за операцията е руснакът Валерий Спиридонов, който страда от рядко генетично заболяване, предизвикващо атрофия на мускулите.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *