14 четения

С 14 млн. лв. общината и държавата върнаха блясъка на Трапезица

Премиерът на България Бойко Борисов и Мехрибан Алиева откриват обновената крепост

БЛИЗО 14 МЛН. ЛВ. СА ВЛОЖЕНИ В АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ПРОУЧВАНИЯ И В СОЦИАЛИЗАЦИЯТА НА КРЕПОСТТА ТРАПЕЗИЦА ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 10 Г. Първата сериозна инвестиция дойде през 2007 г., когато държавата отпусна 2 200 000 лв. само за разкопки. Следващият голям транш дойде благодарение на спечеления проект от Община Велико Търново „Изграждане на подпорна стена, художествено осветление и туристическа инфраструктура за достъп до исторически резерват Трапезица във Велико Търново”. Оперативната програма „Регионално развитие” отпусна 4, 6 млн. лв.

Последният щедър донор е най-голямата неправителствена организация на Азербайджан „Гейдар Алиев”, която даде 2,5 млн. лв. Фондацията работи под егидата на първата дама на страната Мехрибан Алиева, която в Деня на независимостта ще бъде във Велико Търново. На откриването на обновената крепост ще присъства и премиерът на България Бойко Борисов. През целия ден на тържествата с търновци ще празнуват и тримата зам.-председатели на Народното събрание Иван Иванов, Димитър Главчев и Красимир Каракачанов.

ТРАПЕЗИЦА КАТО ТУРИСТИЧЕСКИ ОБЕКТ ЩЕ БЪДЕ ОФИЦИАЛНО ОТКРИТА НА 22 СЕПТЕМВРИ. След това хълмът ще остане отворен за туристи и останалите празнични дни 23, 24 и 25 септември. Срещу 6 лева жителите и гостите на старопрестолния град ще могат да разгледат крепостта Трапезица, ако използват пешеходния подход, който се намира до разклона на пътя Велико Търново – Арбанаси към кв. „Асенов”. Този тип билети за учащи ще са по 2 лева, а за български граждани на възраст над 60 г. – по 3 лева. Вход за деца до 7 г. и хора с увреждания няма.

Ако посетителите използват изградения по проект фуникуляр, тогава комбинираната такса за входа и релсовото транспортно средство става 16 лв. Деца до 7-годишна възраст ще се допускат безплатно. За учащи комбинираният билет е на стойност 12 лв. Хората с увреждания ще заплащат само 50% от стойността на превоза, или входът за тях става с цена 5 лв. 26 лв. ще струва ползването на релсовото транспортно средство и входът за крепостта на семейства с до три деца на възраст между 7 и 18 г.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

5 коментара за “С 14 млн. лв. общината и държавата върнаха блясъка на Трапезица

 • 21.09.2016 в 14:28
  Permalink

  Смятам, че поне на празника трябваше да е безплатно,но …. Иначе може много да се направи за да изглежда наистина привлекателно за туристите, със 100 метра стена и гола поляна,трудно ще се втурнат само заради едната панорама към Царевец и града .

  Отговор
 • 21.09.2016 в 16:51
  Permalink

  Без да се възстанови крепостната стена по подобие на Царевец и поне няколко църкви и представителни сгради в по голяма височина, смятайте че няма да има никакъв интерес към Трапезица. В момента е просто една гола поляна. Наистина има някакъв напредък, но остава още много какво да се направи за да стане WOW!

  Отговор
  • 22.09.2016 в 11:13
   Permalink

   Много точно го казахте, трябва си надграждане на поне няколко обекта плюс крепостната стена задължително,иначе просто няма какво да се види,а все пак си има билетче,да е безплатно,да се качи някой да се полюбува на гледката,но така поне за обикновенния българин идва неприемливо. Имало е много сгради,църкви и още неща които би било добре да се изградят във вида в който са били !

   Отговор
 • 21.09.2016 в 18:17
  Permalink

  Т. е. за използващите фуникулера (един малко по-голям асансьор движещ се по наклон) цената на билета се увеличава с 10 лева. Не, мерси…

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!