6 четения

Кандидатът за президент ген. Румен Радев: „Имаме нужда от промяна, от решителна крачка напред”

КАНДИДАТЪТ ЗА ПРЕЗИДЕНТ, ПОДКРЕПЕН ОТ БСП, ГЕНЕРАЛ РУМЕН РАДЕВ ГОСТУВА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПО ПОКАНА НА ИНИЦАТИВНИЯ КОМИТЕТ, който го подкрепя, и на областната организация на БСП. С него в старата столица беше и председателят на партията Корнелия Нинова. Те се срещнаха с членовете на комитета и с неговия председател бригаден генерал Цветан Харизанов, а после и с журналисти.

Пред медиите Харизанов подчерта, че ген. Радев цял живот е служил на държавата за запазване на нейната сигурност, че е високоинтелигентен и ерудиран и нито веднъж не се е отклонил от българската национална кауза.

„Аз вярвам на този човек и стоя зад него. И той като мен не е партиен член”, изтъкна търновският генерал. От своя страна Корнелия Нинова благодари на инициативния комитет и подчерта, че това е една огромна човешка, професионална и гражданска енергия, която подкрепя чист и почтен кандидат.

„Искам да се обърна към гражданите на старата столица с пожелание за много здраве и успехи. Горд съм, че съм тук, където преди 108 години нашите държавници не просто извършиха решителен акт за бъдещето, а ни показаха как трябва да се мисли и действа в името на бъдещето на България. Независимостта означава много и точно в наше време имаме нужда от нея, защото държавата ни е оплетена в много зависимости и вътре, и отвън. Имаме нужда от промяна, от решителна крачка напред. Затова сме тук с една много отговорна позиция и ангажимент към нашия народ”, каза кандидатът за президент ген. Радев.

По думите му, страната ни има нужда от независима президентска институция с една едничка зависимост – зависимост от българския народ. „Гарантирам ви, че ние с Илияна Йотова сме алтернатива и ще дадем нова роля на президентската институция, която няма да разделя, а ще обединява, която няма да създава врагове, а приятели и партньори, която ще работи, за да имаме сигурност. Националната сигурност е състояние, което изпълва със смисъл цялото ни ежедневие. Не само сигурност на границата, но и сигурност на улицата, в училище, сигурност за трудовата заетост, за доходите, пенсиите, здравеопазването. Една президентска институция, която ще работи за сигурна и балансирана външна политика, ще работим така, че да имаме активна политика в рамките на НАТО и ЕС и да се отчитат интересите на България” подчерта още ген. Румен Радев.

Той бе категоричен, че ще следва външна политика, която да отстоява категоричното ни членство в НАТО и ЕС, но тя ще бъде разработвана в София, а не в Брюксел, Москва или Вашингтон.

„Трябва да сме много по-активни при формиране политиката на тези съюзи, така че гласът на България да се чува, защото излиза, че физически сме членове на тези съюзи, но ментално не сме и това е ролята на президента. От нашите решения зависи накъде вървят тези съюзи”, посочи още кандидатът за президент, подкрепен от БСП.

На въпрос на „Борба” адекватна ли е политиката на България на бежанската криза Радев бе категоричен, че тя е закъсняла.

„Виждате, че имаше успокоение до последния момент, а изведнъж се оказа, че има проблем. Най-важното е да има проактивност, а не когато дойде вече съвсем опасността, пожарникарски да търсим как да се справим с проблема. Затова има и Консултативен съвет по национална сигурност. Трябва да се мисли напред, стратегически и да се минимализират рисковете. Трябва оградата по границата да се завърши, да се усили наблюдението с жива сила, да се дооборудват патрулите и много важно – да се вземат драконовски мерки за пресичане трафика на емигранти. Тук е ролята на държавата, институциите и МВР. Струва ми се, че това е бизнес, който процъфтява. Самият факт, че на сръбската граница се хващат три-четири пъти повече емигранти, говори, че системата е продънена. В международен план трябва да настояваме за ревизия на Дъблинското споразумение, защото ако то остане в сила, рискът е да станем от периферна буферна зона”, посочи още генералът. По думите му, притеснително е, че още не е ясно дали 108-те млн. евро, които ЕК даде на страната ни, за какво ще се използват – дали за контрол и изграждане на оградни съоръжения, или за строеж на нови бежански центрове, което е много обезпокоително.

Елена ЧАМУРКОВА

Един коментар за “Кандидатът за президент ген. Румен Радев: „Имаме нужда от промяна, от решителна крачка напред”

  • 26.09.2016 в 19:42
    Permalink

    Извинявайте., но това с промяната е толкова изтъркано клише, че няма нужда да чета на долу. Незнам какво не ви харесва сега. Има хора дето каквото и да правите те нямат желание за нищо. Да работят, да се усъвършенстват, да спазват законите такава хора каквото и правителство да дойде те все са си същите. Ще пият и ще карат. Ще крадат, няма да отидат да работят. Така, че остава само да се работи по образованието на хората за да намерят своето място в живота.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!