14 четения

Кандидатът за президент от Реформаторския блок Трайчо Трайков: “България няма да е емигрантско гето. Майсторлъкът е да защитим интересите си като използваме ресурсите на ЕС!”

НАД ДВА ЧАСА ВЕЛИКОТЪРНОВЦИ РАЗГОВАРЯХА С КАНДИДАТА ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА „РЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК” ТРАЙЧО ТРАЙКОВ и кандидата за вицепрезидент ген. Съби Събев в препълнената зала на хотел „Алегро” в сряда вечерта.

Двамата претенденти се включиха и в националните чествания по повод Независимостта на България, като поздравиха гостите и гражданите на старата столица с празника.

„Навсякъде виждаме, че много хора искат промяната, но не си я представят съвсем точно. Като че ли по време на срещите ни обаче те все повече формират своите предпочитания. Радва ни, че с малки изключения виждаме навсякъде в страната една безрезервна подкрепа България да е част от организациите на Западния свят – ЕС и НАТО, въпреки че понякога е лесно да забравим в злобата на деня какво означава за нас да сме в ЕС и НАТО. А това всъщност означава по-високи доходи, възможност за пътуване, свобода, високи демократични, екологични, търговски и т.н. стандарти и в крайна сметка хората да намират щастието си и да са част от блок от 550 млн. човека. Всички осъзнаваме, че това искаме, обаче ние искаме всичко това да го намираме не в Германия, Англия и Испания, а тук, в България, където очевидно нещо не е както трябва. И затова ние поставяме във фундамента на нашите виждания и нашата програма България да бъде страна, където има върховенство на закона, на демократичния ред, където има еднакви правила за всички и те са справедливи и важат за всички, и където може да се разчита, че когато се стига до правораздаване, може да има справедливост. Това е изключително важно за хората, защото това е съдебната реформа и евроантлантизмът”, каза пред търновци кандидатът за президент Трайчо Трайков.

ПО ОТНОШЕНИЕ НА БЕЖАНЦИТЕ ТОЙ БЕ КАТЕГОРИЧЕН, ЧЕ БЪЛГАРИЯ НЕ БИВА ДА Е ЕМИГРАНТСКО ГЕТО, нито пък заден двор или периферия на ЕС, но подчерта, че това зависи от родните политици и институции.

„Най-добрият начин да защитим нашите интереси е, като използваме силата и ресурсите на ЕС и НАТО, за да гарантираме своите интереси и национална сигурност, това е големият политически майсторлък”, бе категоричен Трайчо Трайков. Той отговори и на десетки въпроси за икономиката и енергетиката на страната.

На въпрос на граждани Трайчо Трайков призна, че не се е колебал да приеме номинацията за кандидат-президент на „Реформаторския блок”, защото изповядва изконните десни ценности – върховенство на закона, еднакви правила за всички и всеки да получава според способностите си, както и задължителната солидарност.

„Доволен съм, че с генерал Събев сме заедно, защото като избирател искам свободните хора да имат избор”, посочи още Трайков. Той бе категоричен, че най-голям успех за него би било хората да различат истинския от фалшивия патриотизъм, и които споделят демократичните ценности, да работят за това България да стане толкова хубава и успешна, като повечето страни в ЕС.

„От десет години, откакто съм в запаса, не съм се занимавал с политика, но дойде това предложение и след размисъл взех решението да стана кандидат за вицепрезидент на „Реформаторския блок”, каза и ген. Събев. Той акцентира, че е първият български представител в главната квартира на НАТО след приемането на България в организацията и оттогава много години следва и развива тази своя експертиза.

Според него кандидатът на БСП ген. Радев не е истински евроатлантик, защото е напуснал Българската армия и се е включил в политиката от партия, която още не е съзряла за европейските ценности.

Ген. Събев бе аплодиран както от залата, така и лично от военния министър Николай Ненчев, който също бе сред гостите за представянето на кандидат-президентската двойка на РБ във Велико Търново.

Е. СВЕТОСЛАВОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!