126 четения

Карикс – Енергия за по-високи добиви!

Единствен на пазара с две РАЗЛИЧНИ активни вещества – растежен регулатор + фунгицид

Без регулиране на растежа и контрол на болестите при рапица на есен няма как да минем, особено ако се целим във високодобивно производство. Не случайно като културата с дълга вегетация рапицата залага 50% от добивния си потенциал още през есента. При този критичен за рапицата период е изключително важно правилното и пълноценно залагане на рапичния добив с новото поколение растежен регулатор и фунгицид на БАСФ – Карикс.

Какво представлява Карикс?

Карикс е резултат от интензивна научноизследователска дейност и е специално разработен за рапица. Съдържа иновативна комбинация от две активни вещества – доказания метконазол и новото активно вещество, типичен растежен регулатор – мепикват-хлорид. Метконазол и мепикват-хлорид потискат биосинтезата на гиберелин (растежен хормон) в рапичните растения на различни нива, независимо едно от друго, но допълвайки се в техния начин на действие. Тази двойна атака преразпределя по най-правилния начин „енергията“ на растението и по този начин се предотвратява прекомерният растеж на надземната маса и се пренасочва растежната сила към корените.

С какво Карикс е различен от другите продукти на пазара?

Карикс®: Оптимални размери на кореновата шийка за успешно презимуване
Карикс®: Оптимални размери на кореновата шийка за успешно презимуване

Към момента на българския пазар няма продукт в рапица освен Карикс, който да е комбинация от различни по механизъм на действие активни вещества – типичен растежен регулатор (мепикват хлорид) и мощен триазол (метконазол) в специална формулация за рапица.

Веднага след попадането на Карикс върху повърхността на растението, капките се разтварят и за кратко време формират предпазен гланц върху листата, което от една страна е гаранция за по-пълно усвояване на активните съставки от растението, а от друга предпазна мярка срещу замръз. В сравнение с чистите азолови продукти ефикасността на Карикс е много по-надеждна и независима от климатичните условия и температурата, осигурявайки ефикасност още при средни дневни температури от 5 градуса. Факт е увеличена гъвкавост на приложение на Карикс спрямо съществуващите стандарти.

Благодарение на засиления растежно-регулаторен механизъм на Карикс посевите са с оптимално развитие на надземната маса, като същевременно се увеличава вторичната коренова система, която е отговорна за усвояването на водата и хранителните вещества от почвата. По-този начин се образуват добре вкоренени и закалени растения, които не прорастват и са подготвени да презимуват успешно.

Карикс – отличен растежен регулатор и доказан фунгицид!

Фунгицидното действие на Карикс се изразява в инхибиране синтеза на ергостерол и разрушаване клетките на патогена, като по този начин се стопира неговия растеж. С контрола на болестите, особено фомата, на есен допълнително се заздравява посева за предстоящата зима, защото болните растения са по-уязвими на ниски температури.

Как да повишим студоустойчивостта на рапичния посев?

От голямо значение при рапицата е прилагането на растежен регулатор за повишаване на студоустойчивостта на посева на есен. Измръзването на рапичните растения се обуславя, както от наличието на ниски температури, така и от стадия на развитие и степента на закаляване на растенията. Най-уязвими на измръзване са малките и прерасналите растения. Повредените от измръзване растения, ако все пак оцелеят, изостават в развитието и образуват малко на брой шушулки.

За да избегнете опасността от измръзване е необходимо да подготвите растенията за презимуване. Това се постига като се регулира оптималното развитие на надземната маса, а същевременно се стимулира развитието и на подземната. Не е желателно да се допуска оголване на кореновата шийка и изтегляне. Особенно при по-топла и влажна есен, важното е растенията да се задържат ниско долу до земята, с добре оформена розетка с 8-12 листа. За да подготвите посевите за предстоящите ниски зимни температури и за да им осигурите силен старт през пролетта, без наличието на зарази, важна роля играе прилагането на растежния регулатор и фунгицид Карикс.

Кога да прилагаме Карикс и можем ли да го смесваме с инсектициди?

Оптималният момент за приложение на Карикс през есента в рапица е фаза 4-6 лист. За едновременна борба и срещу неприятели, Карикс отлично се смесва с инсектицидите Магеос, Вазтак Нов или Дурсбан.

Уникална ПРОМОЦИЯ – Безплатен Вазтак за половината третирани площи с Карикс!

С Карикс не само, ще защитите рапичните полета, но и за всеки 15 л Карикс, ще получите 1 л от инсектицида на БАСФ Вазтак Нов безплатно. Пълен есенен пакет за защита от измръзване, болести и неприятели.

Надградете инвестицията, която правите в рапица с непобедимото портфолио на БАСФ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!