65 четения

Мехрибан Алиева, първата дама на Азербайджан, получи най-високите отличия на Велико Търново

СЪС ЗВАНИЯТА „ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО” И „ДОКТОР ХОНОРИС КАУЗА” НА ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” БЕШЕ УДОСТОЕНА ПЪРВАТА ДАМА НА АЗЕРБАЙДЖАН МЕХРИБАН АЛИЕВА. Тя получи двете най-високи отличия на старата столица на изключително тържествена церемония в музей „Възраждане и Учредително събрание” на 22 септември в Деня на Независимостта на България. Кметът на Велико Търново Даниел Панов и ректорът на вуза проф. д-р Христо Бонджолов връчиха почетните звания на г-жа Алиева в присъствието на премиера на България Бойко Борисов, министрите Николай Ненчев и Христина Ангелкова, депутати, общински съветници, преподаватели от университета, както и членове на настоятелството на ВТУ.

„Отношенията между Азербайджан и България са приятелски и се основават на взаимното уважение и взаимната дружба. Ние от фондация „Гейдар Алиев” сме изключително горди, че имахме възможност да дадем своя принос за опазването на културно-историческото наследство на България. За времето, в което съм тук, видях гражданите на Велико Търново да се отнасят с почит към това културно наследство. Трогната съм от подобно отношение, защото именно такова отношение към миналото формира принципите на държавността”, каза г-жа Алиева минути след като кметът Даниел Панов й връчи званието „Почетен гражданин на Велико Търново”.

Първата дама на Азербайджан заяви още, че тя и всички участници във фондацията смятат, че сътрудничеството в хуманитарната сфера е от особено значение, защото именно чрез културата, образованието, изкуството народите стават по-близки помежду си. Доказателство за това са и многобройните факти, които показват, че културните връзки между Азербайджан и България имат много дълбоки корени. Азербайджанският поет Низами Ганджеви още през 19 век е бил превеждан на български език и е бил достъпен за българите. А класиците на българската литература Вазов, Ботев, Емилиян Станев пък са познати в Азербайджан. Културните връзки се задълбочават и благодарение на факта, че Велико Търново е побратимен с град от Азербайджан, а от 2004 г. в Славянския университет в Баку функционира Център по български език и култура.

14438810_1121142717970652_2036200225_o„Радвам се да отбележа, че политическите връзки протичат на много интензивно ниво. Посещенията и на президента на Азербайджан в България, и на президента на България в Азербайджан, а и на премиерите спомагат за задълбочаването на тези връзки. Нашите страни имат стратегически отношения. Те се развиват в стратегически план, особено що се отнася до големи енергийни проекти”, каза още Мехрибан Алиева.

Тя благодари на премиера Бойко Борисов за успешното осъществяване на проекта, който каза в отговор, че ние трябва да кажем не само благодаря, но и да се поучим, че толерантността не е само думи и европейски изрази, каза той. Според него толерантността е мъдрост. „Ако първата дама на България отиде в мюсюлманска страна да реставрира паметници, как ние като етнически толерантен народ ще погледнем на това?”, попита риторично Борисов и призна, че е останал впечатлен, когато Баку – столица на една мюсюлманска държава, е домакинствала Европейските игри миналата година. „Няма нищо по-прекрасно от това да си независим, а да си зависим само от Бога и от своите приятели”, каза премиерът, който получи икона на света Петка като подарък от кмета на Велико Търново Даниел Панов.

СЛЕД ЗВАНИЕТО „ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО” ПЪРВАТА ДАМА НА АЗЕРБАЙДЖАН ПОЛУЧИ И ИНСИГНИИТЕ И ТИТЛАТА „ДОКТОР ХОНОРИС КАУЗА” НА ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ лично от ректора проф. Христо Бонджолов.

„Приносът на госпожа Алиева е не само в популяризиране и разпространение на богатата азербайджанска култура в Европа и света, но и в нейните целенасочени и устойчиви намерения за съхраняване и опазване на културно-историческото наследство на Стария континент. Несъмнени са стремленията и качествата й в името на каузата да сближи и обедини различните култури по света”, подчерта ректорът и припомни, че Академическият съвет гласува още през декември миналата година, а предложението за това г-жа Алиева да е следващият доктор хонорис кауза е на Венелина Гочева, председател на Съвета на настоятелите на ВТУ.

„Уважаеми г-н ректор, разрешете ми да изразя своята огромна благодарност за това, че бях удостоена със званието „Почетен доктор на ВТУ”. За мен това наистина е голяма чест. Аз съм израснала в семейство на преподаватели, хора, които са посветили целия си живот в развитие на науката. Затова се отнасям с уважение към всички, които отдават живота си в името на тази кауза. Успехът на всяка държава зависи от това доколко е образовано нейното население, от това какъв научен потенциал има. Именно образованото младо поколение е гаранция за това, че страната ще заеме своето достойно място в бъдещето. Приемам тази висока награда като аванс, защото имам да направя още много неща, за да заслужа това звание”, каза Мехрибан Алиева и благодари на всички преподаватели във вуза, които са гласували тя да получи почетното звание.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!