66 четения

Старопрестолният град вече разполага с най-големия музеен комплекс на открито на Балканите

Премиерът Бойко Борисов, кметът Даниел Панов и Мехрибан Алиева откриха възстановената крепост Трапезица

ПРЕМИЕРЪТ НА БЪЛГАРИЯ БОЙКО БОРИСОВ, ПЪРВАТА ДАМА НА АЗЕРБАЙДЖАН МЕХРИБАН АЛИЕВА И КМЕТЪТ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ДАНИЕЛ ПАНОВ ОТКРИХА ВЪЗСТАНОВЕНАТА КРЕПОСТ ТРАПЕЗИЦА. Събитието бе част от честванията по повод 108-годишнината от обявяването на Независимостта на България.

14 млн. лв. са вложени в социализацията и обновлението на историческия хълм за последните 10 г. Само от 2012 г. досега в знаковия за България и Велико Търново обект са инвестирани 6,7 милиона лева. Последната инвестиция от 2,5 милиона лева беше осигурена от фондация „Гейдар Алиев”, която работи под ръководството на Мехрибан Алиева.

„Днес сбъдваме една 132-годишна мечта. Благодаря на премиера Бойко Борисов за поетата инициатива, която бе във връзка с честване на 830-годишнината от въстанието на Петър и Асен и възстановяването на Втората българска държава. Благодаря на Мехрибан Алиева за това, че осигури финансирането за реализацията на този изключително важен за България и Велико 14393897_1121139444637646_99431551_oТърново проект. С отварянето на Трапезица за посетители старопрестолният град вече разполага с най-големия музеен комплекс на открито в страната и на Балканите. В миналото Царевец и Трапезица са били неизменно свързани и са оформяли сърцето на столичния Търновград – днес тази връзка е възстановена”, каза в словото си при откриването на Трапезица Даниел Панов.

ВЪПРОСНИТЕ 2,5 МЛН. ЛВ. СА ПЪРВАТА ИНВЕСТИЦИЯ НА ФОНДАЦИЯ „ГЕЙДАР АЛИЕВ” В ИЗТОЧНА ЕВРОПА. Решението средствата да отидат за Трапезица е било взето по време на срещата между Бойко Борисов и президента на Азербайджан Илхам Алиев през миналата година. Премиерът Борисов е дал идеята парите да бъдат инвестирани именно в Трапезица. След това да участва в разговорите е поканен и кметът Даниел Панов, който прави впечатляваща презентация за крепостта Трапезица.

Сега в резултат на проекта са реставрирани близо 200 метра от западната крепостна стена, три средновековни църкви с автентични стенописи, изградена е туристическа алея с дължина около километър, монтирано е художествено осветление, а бившата археологическа база е превърната в „Интерактивен център за интерпретация на културното наследство”. В подножието на Трапезица е изградена пътна инфраструктура. Крепостта вече е отворена за посетители.

„Нищо не е толкова видно за хората, когато една мюсюлманска страна изгражда църкви в България, а ние като християни пък поддържаме джамии. Това е именно и силата на света – в многообразието на културите, и ако се научим всички да живеем мирно, добре и заедно, няма да има войни, а само просперитет. Да се надяваме, че светът ще бъде по-мъдър не само в следващите месеци, но и години“, подчерта премиерът Борисов.

14455797_1121139401304317_1232127638_o„Крепостта Трапезица е културно-историческо наследство за цяла Европа и ние от фондация „Гейдар Алиев“ се гордеем, че успяхме да допринесем за нейното възстановяване. Специално благодаря на министър-председателя за това, че той контролираше всичко и ни подпомагаше във всяко едно отношение. Ние сме мюсюлманска страна, но никога не сме забравяли, че има и други култури, към които сме изключително толерантни. Гордеем се и с това, че сме толерантни и приемаме културното многообразие на всички страни. Нашият фонд осъществява проекти не само в Азербайджан, но и в много други страни”, сподели в приветствието си г-жа Алиева. Тя припомни, че фондацията, която ръководи, вече е подпомагала възстановяването на културни проекти във Версай, Страсбург, Рим и Ватикана, и заяви, че според нея най-силното оръжие срещу тероризма и радикализма, които срещаме в световен мащаб, е именно поддържането на културните връзки между народите. „Много се радвам, че един наш проект беше осъществен и тук, в една от нашите приятелски страни – България. Между двете държави има стратегическо партньорство и това се вижда на всички равнища. Вярвам, че нашият съвместен проект също ще даде своя принос за поддържане и подобряване на тези връзки“, допълни Мехрибан Алиева.

РЕПЛИКА НА МЕДАЛЬОН, НАМЕРЕН ПРИ РАЗКОПКИТЕ НА ТРАПЕЗИЦА ОЩЕ ПРЕЗ 1901 Г., ПОДАРИ НА СВОИТЕ ВИСОКИ ГОСТИ ДАНИЕЛ ПАНОВ. Това са били първите проучвания на крепостта, правени от френския изследовател Жорж Сьор. На медальона са изобразени два лъва, които и до днес са символ на старата столица. Този медальон е и прототип на герба на Великотърновския университет. Бойко Борисов обаче избра да връчи своя подарък на Лейла – дъщерята на Мехрибан Алиева, която беше част от официалната делегация на Азербайджан във Велико Търново.

trapezica-otkrivane-1По време на откриването на Трапезица министър-председателят Бойко Борисов и първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева валидираха специална пощенска марка, посветена на Трапезица. Автор на марката е художникът Татяна Узунова. Цената на марката е 1,50 лева, отпечатана е в размер 40/25 мм в тираж от 10 500 броя.

След церемонията гостите се разходиха из обновената крепост. Даниел Панов влезе в ролята на гид и показа на всички църква номер 10, в която има запазени стенописи. Сред първите, качили се на крепостта, бяха министрите Николай Ненчев и Христина Ангелкова, зам.-председателят на Народното събрание Димитър Главчев, Ивайло Калфин и президентът Георги Първанов.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Един коментар за “Старопрестолният град вече разполага с най-големия музеен комплекс на открито на Балканите

  • 26.09.2016 в 17:37
    Permalink

    Браво! В най-големия музеен комплекс на открито на Балканите всъщност няма нищо за гледане, ако не броим някоя и друга основна зидария. А до там където има какво да се види, Никополис Ат Иструм, не може да се стигне лесно, защото никой не желае да поправи пътя между магистрално шосе Русе – В. Търново и археологическия обект.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!