52 четения

С празнично шествие, есенно слънце и много настроение Велико Търново отпразнува 108-годишнината от Независимостта

ВЕЛИКО ТЪРНОВО ОТНОВО СЕ ПРЕВЪРНА В НАЦИОНАЛЕН ЦЕНТЪР НА ТЪРЖЕСТВАТА ПО ПОВОД ОБЯВЯВАНЕТО НА 108-годишнината от българската независимост. Хиляди граждани и гости на града се сляха с официалните лица на традиционното шествие, което мина по главните улици на старата столица, изпълнени с множество хора, балони, знамена и цветя, а хубавият слънчев ден направи празника още по-пъстър и многолюден.

Тържествата започнаха още в ранния ден в църквата „Св. 40 мъченици” със света литургия. В емблематичния храм, където преди 108 години за пръв път е прозвучал Манифестът на цар Фердинанд, с който е обявена националната независимост, дойдоха кметът на старата столица Даниел Панов, зам.-председателят на Народното събрание Димитър Главчев, депутатът и председател на най-голямата парламентарна група Цветан Цветанов, както и министърът на туризма Николина Ангелкова.

След края на богослужението гостите положиха цветя пред гроба на цар Калоян, а в двора на църквата бе прогласен манифестът, с който България отхвърля васалитета и обявява своята държавна независимост. Великотърновският митрополит Григорий освети бойното знаме на 18-и Етърски полк, както и знамената на институции, учебни заведения и организации, след което тържествата продължиха зад крепостните стени на Царевец. Военният министър Николай Ненчев прие почетния караул на НВУ „В. Левски”, след което българският трикольор бе издигнат над крепостта, а в небето полетяха десетки балони в бяло, зелено и червено, пуснати от търновски ученици.

В словото си кметът Даниел Панов припомни за изключителната важност на Независимостта. Той подчерта, че с държавническия акт цар Фердинанд и министър-председателят Александър Малинов поставят завършека на важния цикъл от събития, формиращи Третата българска държава.

„В цяла Европа гръмко отекват смелите и решителни гласове на родните държавници и политици, които поставят интересите на Майка България над своите страхове и притеснения от сблъсъка с Великите сили в зората на XX век”, изтъкна кметът на Велико Търново.

„На 22 септември 1908 г. за пореден път в историята на България Търново заема водещо място в особено важен политически акт, който надгражда българската държавност и възвръща славата и достойнствата на българския народ. Днес всички ние имаме един свещен дълг – да помним и пазим паметта на хората, които посветиха себе си на Майка България и защитиха нейните интереси, а родолюбието и патриотизмът да бъдат ежедневна политика и обществена практика. Дължим го в памет на достойните ни предци, за бъдещето на децата и внуците ни”, продължи Панов.

Тържествено слово произнесе и зам.-председателят на Народното събрание Димитър Главчев, а малко по-късно всички гости, дипломатическите представители и многобройните жители и гости на Велико Търново поднесоха цветя и венци на признателност пред Пирамидата на Независимостта.

От Царевец към центъра на Велико Търново кметът поведе празничното шествие. Хиляди ученици, млади хора, многобройните жители и гости на града и военната музика създадоха неповторима атмосфера, каквато може да бъде усетена само в центъра на България. В шествието редом с гражданите се включиха още и зам.-председателите на Народното събрание Димитър Главчев и Иван Иванов, народният представител и председател на най-голямата парламентарна група Цветан Цветанов, министрите на туризма и на отбраната Николина Ангелова и Николай Ненчев, зам.-кметовете Ганчо Карабаджаков и Снежана Данева, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, депутати, общински съветници, интелектуалци, дипломати от различни държави. Пред паметника „Майка България” се проведе военен ритуал и въпреки че по протокол не беше предвидено полагане на венци, много от гостите и жителите на старата столица също поднесоха своите цветя в знак на признателност към предците, които са се борили за свободата, Съединението, Независимостта и националното обединение на България.

През целия ден празничните прояви продължиха, за радост на многобройните гости. Пред паметника „Майка България” атрактивно шоу изнесоха участниците в Десетия международен фестивал на военните оркестри. Музикалният форум е неразделна част от културния и фестивален облик на старата столица, а в него участваха над 120 армейски музиканти от България, Гърция и Македония. Празничната програма продължи с концертна част, а на сцената пред общината се изявиха редица местни състави и изпълнители. Пъстра фолклорна палитра представиха Поли Паскова, Здравко Мандаджиев и танцова формация. В 18,00 ч. търновци отново се хванаха на най-голямото хоро.

Отбелязването на годишнината от Независимостта завърши на площад „Цар Асен I”, където бяха демонстрирани строеви хватки, имаше тържествена заря проверка и прожекция на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”, съчетана с празнични илюминации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!