19 четения

Хиляди търновци и гости на града се забавляваха с фестивала на занаятите на Самоводската чаршия

ФЕСТИВАЛ НА ЗАНАЯТИТЕ И БАЗАР НА РАЗЛИЧНИ ВИНАРСКИ ИЗБИ, ДОМАШНИ ПРОДУКТИ И ЕКОЛОГИЧНИ ХРАНИ, МНОГО ИЗЛОЖБИ И РАЗЛИЧНИ СТУДЕНТСКИ ПЪРФОРМАНСИ имаше тази година в традиционната вече Нощ на Самоводската чаршия. Празникът, който превръща най-прочутата улица във Велико Търново в още по-атрактивно място за туристите, се състоя на 23 и 24 септември. През целия ден стотици търновци и гости на града се трупаха около занаятчиите, събрали се в старата столица от цялата страна, влизаха в ателиетата, които останаха отворени до късните часове на деня, и опитваха да поработят с майсторите в тях.

„Овациите на децата и блестящите им очи ни зареждат и ни дават сили да продължим, защото на практика ние работим за без пари и в общи линии оцеляваме”, призна Дарио, който е завършил цирково изкуство в Дания. Младият българин е учил за цирков преподавател и е решил да се върне в България, за да развива това изкуство тук. В страната ни обаче все още няма циркови училища, нито пък има интерес към тази специалност. „Затова ходим по фестивали и забавляваме хората. Нашият цирк има идеята да бъде и педагогически, така че, ако едно дете да остане запленено от цирка след нашето представление, ние сме щастливи”, допълва Дарио.

Кукерът на студентите по скулптура стана готов на втория ден
Кукерът на студентите по скулптура стана готов на втория ден

На няколко метра от тях търновски студенти изграждат инсталация от дърво, която са нарекли „Кукер”. Кукерът е висок 2,30 м и момчетата работиха над него в продължение на два дни. „Почти изцяло е от дърво нашата инсталация. За основа използваме дънер. Към него закрепваме дървени прътове, които изграждат формата. Кукерът си има и детайли – нос, очи, уста, зъби, рога. Имаме идея да включим и тел за разнообразие. Тя е за чановете, в които ще гори огън, символ на пречистващата сила, с която е свързан кукерът”, разказват авторите. Част от тях все още учат във Факултета по изобразително изкуство на ВТУ, част са вече завършили.

ВЪЗПИТАНИЦИ НА ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ ФАКУЛТЕТ ПО РИСУВАНЕ РАБОТЯТ И ВЪРХУ АТРАКТИВНИЯ 3D СТЕНОПИС, НАРЕЧЕН „СКРИПТЪРСКИ МУЗИКАНТИ”. Върху стенописа има четирима музиканти, които свирят на контрабас, китара, акордеон и тарамбука.

Четири момичета рисуват върху стенописа. Те работят заедно вече две години и това лято са участвали в няколко фестивала за 3D стенописи. Умеят да правят витражи и мозайки, но са решили, че триизмерните стенописи в момента са много интересни на публиката, затова са насочили силите си точно към това изкуство. Невена Лефтерова и Весела Петрова са две от авторките и те са завършили стенопис, Нина Ковачева е завършила живопис, а Евгения Лефтерова е със специалност графика.

Именно художниците преобладаваха тази година на чаршията. Освен търновските студенти, които стенописваха и правиха дървена инсталация, имаше гости, които рисуваха със спрей и върху кратунки.

Дарина Георгиева събра очите на туристите със своите уникални кратунки, които издържат и на сняг, и на жега. Кратунките на дамата са истинско бижу, върху което тя работи доста дълго време. Първо трябва кратуната добре да се отгледа и това става в продължение на три години, после

Дарио забавлява децата
Дарио забавлява децата

година съхне и започва 10-степенна технология на обработка. Дарина не споделя всички свои стъпки и тайни, защото е купила технологията и предпочита да остави малко загадъчност. Казва само, че последните два етапа са рисуване и лакиране. Така че дъждовете и снегът да не увреждат произведенията й.

Дарина прави от кратунки различни предмети – свещници, вази, купи и къщички за птички. Синигерчета, жълтурчета и всякакви дребни птички крият яйцата си в кратунките на Дарина, която дойде в старата столица от природен парк „Русенски Лом”, където отглежда кратунките си.

Музикални изпълнения от всички жанрове радваха гостите на чаршията в двата празнични дни. На сцената на фестивала звучаха традиционната българска гайда и Etno-Jazz, попизпълнителят Никола Миланов и група Dopamine, популярните П.И.Ф. и формация Acoustic Corporation.

Нощта на Самоводската чаршия и фестивалът на занаятите бяха организирани от общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов” и Община Велико Търново за шеста поредна година.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!