2 четения

Във Велико Търново дискутират цифровизацията на културните обекти

60 УЧЕНИ ОТ ПОВЕЧЕ ОТ 10 ДЪРЖАВИ УЧАСТВАТ В ШЕСТАТА МЕЖДУНАРОДНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ „ЦИФРОВО ПРЕДСТАВЯНЕ И ОПАЗВАНЕ НА КУЛТУРНОТО И НАУЧНО НАСЛЕДСТВО“, която започна вчера във Велико Търново. Форумът е тридневен и се провежда под патронажа на ЮНЕСКО и самата Ирина Бокова, която е изпратила писмо до организаторите. Основен организатор е Институтът по математика и информатика при Българската академия на науките, а домакини на събитието са Регионалният исторически музей и Регионалната народна библиотека „П. Р. Славейков” във Велико Търново.

На конференцията ще бъдат демонстрирани иновативни технологии и прототипи – цифрови хранилища, цифрови архиви, виртуални музеи и цифрови библиотеки, резултат на утвърдени практики и постижения в областта. Специално ще бъде представен и последният сериозен проект на Регионалната библиотека във Велико Търново, която работи по дигитализирането на стотици хиляди страници архиви. Дигиталният архив започна да се прави по проект на стойност 363 000 евро. Според предварителните планове на екипа в архива трябваше да влязат 5000 старопечатни и ръкописни книги, снимки и чертежи. Тази цифра отдавна вече е надскочена и в момента в център „Север +“ експертите въвеждат три нови колекции – старопечатните книги на читалището в Дичин, картини от къщата музей „Емилиян Станев“ във Велико Търново и библиографски описания.

Няколко мобилни приложения за туризъм ще бъдат представени по време на конференцията. Едното от тях е съвместна разработка на унгарски и български специалисти. Учените са успели да създадат технологичния гръбнак на приложението, което може да поеме неограничено количество информация за културни обекти, заведения, хотели, конференции, срещи и различни атракции.

В приложението вече са вкарани десетина обекта от областта. А експертите са успели да създадат и секция с възможност за виртуална разходка в обектите. Виртуалната разходка е изключително лесна за ползване и влизането наподобява посещение в музей.

В рамките на форума е предвиден и национален информационен ден „Отворен достъп до научна информация“, в който участниците ще говорят най-вече за идеята науката да стане безплатна и достъпна за всички.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!