58 четения

Пуснаха за саниране още 20 блока за близо 6 млн. лв. във Велико Търново

Процедурите се движат още от февруари, но са финализирани едва наскоро

ОЩЕ 20 ОТДЕЛНИ ВХОДА НА ЖИЛИЩНИ СГРАДИ, РАЗПОЛОЖЕНИ ВЪВ ВСИЧКИ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ КВАРТАЛИ, ЗАПОЧВАТ ДА СЕ САНИРАТ. Срокът за изпълнение на повечето е между 2 и 3 месеца от получаване на строителната линия, стана ясно вчера. Обектите ще бъдат напълно обновени с обща инвестиция от почти 6 млн. лв. Според документи обществените поръчки са започнали още през февруари тази година, но са финализирани в края на септември. Подбрани са най-ниските оферти, а за пръв път по този проект са изискани и сериозни гаранции от участниците, както и „чисто минало“, за да се избегнат гафовете като последния случай с недовършения и просрочен ремонт на блока на ул. „Д. Буйнозов“. Сградите ще получат нова дограма, санирани фасади, ремонтирани покриви и стълбищни клетки, подходи и инсталации, без обитателите им да дадат и стотинка. Домоуправителите ще контролират изпълнителите, които се надяват времето да не забави работата, тъй като доста от сградите са високи и ще се налага работа по алпийски способ. Освен това по технологични изисквания температурите при полагането на мазилки и изолации трябва да са достатъчно високи. Консорциумът „Техноком“ е спечелил поръчката за 4 отделни секции на ул. „Генерал Иван Сарафов“. Договорът с фирмата изпълнител е бил парафиран малко преди официалните празници, а след като бъде дадена строителна линия, майсторите трябва да приключат за 70 дни. Цената на обектите е малко над 1 млн. лв., като в сумата влизат още възнагражденията на проектантите и надзорниците.

“Политрейд кънстръкшън“ е определен за изпълнител на най-големия обект. Той включва три отделни входа с по три секции на ул. „Плиска” N 1, 3 и 5. Разгънатата застроена площ на сградите надхвърля 15 хил. кв. метра, а стойността на обекта заедно с проектирането и надзора е 2,1 млн. лв. с ДДС. Независимо от обема тук всичко трябва да приключи за 67 дни. Компанията „Проектстрой“ пък ще прави три блока на ул. „Драган Цончев“ в кв. „Пишмана“. Срокът за изпълнение е 68 дни, а стойността – над 820 хил. лв. с ДДС. Три отделни входа на ул. „Краков“ 2 и две сгради на ул. „Ален мак“ пък има да прави за два месеца ДЗЗД „НСК – Кидат“.

ВЕЧЕ СА САНИРАНИ 10 БЛОКА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, А ОЩЕ 140 ЧАКАТ РЕДА СИ.

Според анализ, изготвен от кметството, само в кв. „Бузлуджа“ има 47 блока, които подлежат на безплатно саниране и ремонти, стига обитателите им да се сдружат и да го пожелаят. В „Зона В“ сградите са 20, в кв. „К. Фичето“ – 27, в кв. „Чолаковци“ – 18, и в широкия център – 45.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

Един коментар за “Пуснаха за саниране още 20 блока за близо 6 млн. лв. във Велико Търново

  • 28.09.2016 в 6:31
    Permalink

    „Драган Цончев“ не е на Пишмана. Правете си проучванията по-точно.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!