90 четения

Първият в областта Център за психологично консултиране и психотерапия бе открит във Велико Търново

ПЪРВИЯТ ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ ЦЕНТЪР ЗА ПСИХОЛОГИЧНО КОНСУЛТИРАНЕ И ПСИХОТЕРАПИЯ БЕ ОТКРИТ ВЧЕРА В БИВШАТА ПОЛИКЛИНИКА В СТАРАТА СТОЛИЦА. Центърът се нарича „Логос“ и представлява два кабинета на третия етаж и зала за групови занимания на четвъртия, чийто капацитет е до 20 души, а в региона до момента имаше само единични кабинети, подчерта при откриването управителят на ДКЦ д-р Красимир Попов. В центъра ще работят двама психолози – ръководителят Адриан Аврамов и Пламен Чергаров, като намерението на ръководството на здравното заведение е за в бъдеще тук да работят поне още един специалист и социален работник.

„Логос“ ще контактува активно с ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и с Варненския медицински университет и ще прави практически обучения с техни лекари и психолози, подчерта още д-р Попов и допълни, че центърът е създаден по проект на Оперативната програма „Обучение и заетост“. В него ще се практикува организационно консултиране при вътрешнофирмени конфликти, подбор на персонал и повишаване мотивацията на служителите. Ще се предлага още индивидуално консултиране и психотерапия, които са удачни за хора, желаещи кариерно развитие, преживяват труден житейски период или криза, страдат от високи нива на тревожност или депресия, имат фобии или паник атаки. Освен това психолозите ще консултират безсъние и психосоматични проблеми, зависимости, стрес и други специфични случаи. В „Логос“ се предлага още семейно консултиране и фамилна терапия за двойки и семейства без или с деца с цел стабилизиране на отношенията на доверие, уважение и хармония, за справяне с трудни моменти и подобряване отношенията между родители и деца. Ще има и консултиране на деца и юноши, като тази помощ ще става само с позволението на родителите на деца и младежи до 18-годишна възраст. Целта е младите хора да получат адекватна и квалифицирана помощ при тревожност, проява на агресивно поведение, преживяване на травми. В центъра ще гостуват вътрешни и външни лектори, представители на различните психологически школи в България, които ще организират семинари и обучителни групи и тренинги, ще се прави психодиагностика. Освен това там ще се практикува и сексологично консултиране във вид на професионална помощ при възникване на въпроси за сексуалната ориентация, сексуални проблеми с партньора, специфични проблеми в сексуалната сфера при мъже и жени.

Достъпът до услугите на центъра е свободен и може да бъде осъществен през различните институции – медицински центрове, всички лечебни заведения в областта и учебните заведения.

На откриването вчера присъства и зам.-председателят на парламента Иван Иванов, който е клиничен психолог. Той поздрави ръководството на ДКЦ с новата придобивка и препоръча освен работа с пациенти в центъра да се провеждат и обучения на лекари и сестри за психологията на боледуване, което ще ги направи освен по-компетентни, и по-етични.

Елена ЧАМУРКОВА

Един коментар за “Първият в областта Център за психологично консултиране и психотерапия бе открит във Велико Търново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!