15 четения

65 000 гледаха 3D-спектакъла „Величието на Асеневци”

15 973 туристи посетиха крепостите Царевец и Трапезица по празниците

Над 65 000 души са гледали 3D-мапинг спектакъла „Величието на Асеневци”, който беше излъчен на 24 септември и се превърна в кулминация на тържествата по повод 108-годишнината от Независимостта на България.

Шоуто е съчетание на триизмерни ефекти, фойерверки, прожектори, лазери и музика и оживява върху фасадата на художествената галерия „Борис Денев”, паметника на Асеневци и пространството около него. 16-минутната прожекция, пресъздаваща славната история на Второто българско царство и столичния Търновград, можеше да бъде наблюдавана от цялата стара част на Велико Търново.

Спектакълът „Величието на Асеневци” е създаден по инициатива на кмета на община Велико Търново Даниел Панов и екипа му по повод 830-годишнината от въстанието на братята боляри Петър и Асен, националните чествания на които бяха във Велико Търново. Шоуто е сътворено върху основата на триизмерната мапинг-прожекция, която бе презентирана през 2012 г. и доразвита през следващите две години.

15 973 туристи посетиха архитектурно-музейните резервати „Царевец“ и „Трапезица“ във Велико Търново в празничните дни. От тях 13 023 са разгледалите Царевец, като на 22 септември, когато достъпът до крепостта бе с вход свободен, туристите са били 5844 души. 75 % от всички разгледали Царевец, са българи, а сред чужденците най-многобройни са били румънците. Според статистиката на Регионален исторически музей във Велико Търново през четирите дни най-голямата българска крепост е посетена от 1170 деца на възраст до 7 години, 2384 учащи и 885 студенти.
2950 са разгледали Трапезица в първите три официални работни дни на крепостта. 57 % от посетителите са се качили на крепостта с панорамния анасньор, а останалите са ползвали екопътеката, която е алтернативен пешеходен маршрут, казват още от музея.

Над 70 курса е направил панорамният асансьор само в първия ден от отварянето на Трапезица за посетители 23 септември. Тогава така до крепостта са се качили 552-ма души. Всички посетители на крепостта в този ден на били 1070.

Един коментар за “65 000 гледаха 3D-спектакъла „Величието на Асеневци”

  • 27.09.2016 в 15:26
    Permalink

    защо на един поне празник някой от управниците ни отиде сред хората да изгледа шоуто-дано да разберат че на тези прекрасни творения им куца озвучаването сред всички зрители.много е просто-едно озвучаване индивидуално на основните артерии където обикновеният гражданин наблюдава.мисля че става въпрос за малко пари усвоени по някакво направление

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!