103 четения

„Борба” представя светините на региона. Реставраторите успяха да спасят красивите стенописи на арбанашкия храм „Св. Георги“

БЛИЗО 50 Г. ЦЪРКВАТА „СВ. ГЕОРГИ“ В АРБАНАСИ ПРИСЪСТВА В ПУБЛИЧНОТО ПРОСТРАНСТВО С ТЪЖНАТА СИ ИСТОРИЯ ЗАРАДИ НЕУМЕСТНАТА И НЕУМЕЛА РАБОТА НА ИТАЛИАНЕЦА СЕРДЖО ПИГАЦИНИ. Сега храмът вече е реставриран и посреща гости и туристи, които идват, за да се насладят на красивите стенописи.

Реставрацията се случи преди три години със средства, осигурени по европейски проект.

10 реставратори от София, Велико Търново и Арбанаси работиха над стенописите, за които дълго време се смяташе, че са безвъзвратно загубени и унищожени. Ръководител на експертите беше Замфир Попов. Малцина вярваха тогава, че той и екипът му ще успеят да възстановят стенописите, които четири десетилетия престояваха в депото на храма. Реставраторите ги извадиха оттам плесенясали, с изгубени цветове и похабен живописен слой. Около 100 кв. м от тях наистина се оказаха безвъзвратно загубени, но останалите вече са по стените на храма.

sv-georgi-3ИМЕННО СЪС СВАЛЯНЕТО НА ТЕЗИ СТЕНОПИСИ ПРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ 40 Г. ЗАПОЧВА ТЪЖНАТА ИСТОРИЯ НА ЦЪРКВАТА. Тогава висши чиновници от Министерството на културата дали на италианеца Серджо Пигацини 120 000 валутни лева, които днес се равняват на около 250 000 долара, къща и ателие, за да реставрира стенописите и да учи българите как се прави това. Той дошъл, одрал стенописите и докато нашенци го гледали, онемели как се отнася със светото ни богатство, той решил, че страната ни не му е осигурила достатъчно удобства да работи, и завел дело срещу България. За да си нямат неприятности, висшите чиновници му платили поисканото обезщетение и той си тръгнал по живо, по здраво. Оттогава до 2013 г. стенописите висяха като опънати чаршафи в помещение близо до църквата, която не беше виждала такъв сериозен ремонт половин век.

„Това е много красива църква. Намира се в западния край на селището и е квартална, като всички останали пет и като двата манастира. Храмът е еднокорабен и едноабсиден, обаче има много сложна архитектурна планировка. Наосът е от 16 век и е преправян. Знаем го това от ктиторски надпис, в който се казва: „Възобнови се и се изписа този всепочитан божий храм на светия славен великомъченик Георги Победоносец и Чудотворец със спомоществуванието, труда и средствата на благочестивите православни християни и епитропа г-н Недялко Димитър Йерей, Стамо йерей, хаджи Тодор, Тодоран, Тодора и завърши се изписването в лето 1709 година, рукою даскал Христо и Стою, подписа се сия църква 1710“, разказва Пламен Събев от Регионалния исторически музей, който се занимава с изследване на арбанашкия стенопис. И признава, че след реставрацията експертите се опитват и да съберат частите на иконостаса, който е много важен за храма.

sv-georgi-5ЦЪРКВАТА Е СТРОЕНА ПРЕЗ 1661 Г. И ВСЕ ОЩЕ В НЕЯ ИМА ОСТАНАЛИ ЧАСТИЦИ ОТ ФРЕСКИ, ПРАВЕНИ ПРИ САМОТО ПОСТРОЯВАНЕ НА ХРАМА. Те са главно в абсидата в църквата и една малка част в параклиса на източната му стена. Най-общо тази живопис представя сравнително нови тенденции в развитието на живописта точно от началото на XVIII в. и които в Арбанаси добиват доста широки измерения на няколко места. Има подобни стенописи в църквата на манастира „Успение Богородично” и в параклиса на църквата „Св. Атанасий“.

Храмът „Св. Георги” е бил издигнат като епархийска църква и е тясно свързан с историята на селото.

С. БОЯНОВА

Един коментар за “„Борба” представя светините на региона. Реставраторите успяха да спасят красивите стенописи на арбанашкия храм „Св. Георги“

  • 28.09.2016 в 17:23
    Permalink

    „Реставрацията се случи преди три години…“
    Реставрацията беше извършена или беше осъществена… Тя може да се случи само за ден, два или седмица най много. Глаголът случва се има само моментно действие.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!