6 четения

Заради задължителното гласуване увеличиха избирателните секции в община Велико Търново

ДЕВЕТ НОВИ СЕКЦИОННИ ИЗБИРАТЕЛНИ КОМИСИИ ЩЕ БЪДАТ ОБРАЗУВАНИ В ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО за предстоящите президентски избори и национален референдум на 6 ноември.

Това стана ясно след проведените с парламентарно представените партии и коалиции консултации за състава на комисиите. Допълнителни секции ще има в детските градини „Ивайло” и „Слънчев дом”, в основните училища „Бачо Киро” и „Петко Р. Славейков”, в Средно училище „Вела Благоева” и в Двореца на културата и спорта. Това се дължи на въведеното в сила задължително гласуване, обясни секретарят на местната администрация Мина Илиева. Тя допълни, че ако има подвижна избирателна секция, общият брой на СИК-овете в общината ще бъде 149.

Съгласно изборното законодателство в районите с гласоподаватели до 200 души съставът на комисиите е 5-членен, до 500 избиратели – 7-членен, и над 500 – 9-членен.

Консултациите във Велико Търново преминаха при конструктивен диалог, постигнат бе и консенсус по всички въпроси.

75 922 е броят на избирателите в общината по списъците, които имат право на глас на изборите за президент и вицепрезидент на Република България, които ще се състоят на 6 ноември. 75 920 пък са правоимащите да упражнят своя вот в насрочения за същата дата национален референдум.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *