29 четения

Културен институт позволи шестетажна къща в резерватната част на В. Търново

Адвокат Николай Илчев: „Кота 0 мистериозно е взета от съседна улица, а не е от тази на сградата”

ШЕСТЕТАЖНА КЪЩА СЕ СТРОИ В МОМЕНТА НА СТАРИННАТА УЛИЦА „ОФИЦЕРСКА“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, която в миналото е била основното ларго на града, заедно с продължението й ул. „Гурко“. За необичайно високото строителство, което рязко контрастира със съседните сгради, са сезирани кметът Даниел Панов, Общинският съвет, специализираната комисия „Антикорупция“ към него, Регионалната дирекция за национален строителен контрол и прокуратурата. Общинският съветник адвокат Николай Илчев пък е направил специално питане по темата до градоначалника, за да установи какви са фактите около сградата. Юристът направо ахнал при вида на „небостъргача“ на ул. „Христо Ботев“, която е буферна зона към архитектурния резерват. „Има някакви игри с кота 0. Съседи твърдят, че е взета от съседната улица и така са вдигнати два етажа допълнително. Надявам се да повдигнем въпроса и експертиза да установи как е постигната тази височина“, категоричен е адвокат Илчев. Даже и за неспециалисти е видно, че новостроящият се обект е три пъти по-висок от останалите къщи в съседство, някои от които са по над 100 години.

„СТРОИТЕЛНИТЕ КНИЖА НЕ СА ИЗДАВАНИ ОТ МЕН, А ОТ МОИТЕ ПРЕДШЕСТВЕНИЦИ. ПРАВЕН Е ОТДЕЛЕН ПЛАН ЗА РАЙОНА. АКО ИМА НАРУШЕНИЯ, НЕ СА В МОЯ МАНДАТ. Съгласуван е и с бившия НИПК. Нека проверяващите си свършат работата. Имахме предписания към строежа, но забележките ни са отстранени“, коментира главният архитект на града Николай Малаков. Всички живущи в съседство обаче са категорични, че сградата се прави против правилата.

“Можем спокойно да се здрависваме през терасите с новите си комшии. Да не говорим, че подобен строеж с такава височина в такава близост ни скрива целия юг. Градът е уникален със синтеза на архитектурата с природата. Вижте сами за какво става дума тук. Нарушен е ансамбълът, хармонията и всичко ценно, заради което идват туристите“, коментира Румен Ненков, който живее точно до строежа. По предварителни данни теренът се намира на две улици – „Ал. Пенчев“ и „Хаджи Димитър“. Подходи има и от двете, но кота 0 е взета от горната вместо от долната улица, а заради „недоглеждането“ къщата от позволени 3 етажа набъбва на 6, коментираха експерти. Проверката на контролните органи обаче ще докаже всичко това. „Борба“ ще следи случая и ще ви информира за действията им своевременно.

С. МАРИНОВ

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

2 коментара за “Културен институт позволи шестетажна къща в резерватната част на В. Търново

 • 28.09.2016 в 12:40
  Permalink

  Когато сте си купили апартаментите във вашия “ небостъргач “ не сте видяли изкопаната дупка за строеж. 🙂 Хотела които е 10 пъти по голям не ви пречи. 😉

  Отговор
 • 04.10.2016 в 12:01
  Permalink

  А кога ще „отрежат“ стърчащия „цирей“ в южната част на площада пред Царевец? Там „щръкна“ една къща и павилион за сувенири, на място, където от ХІV век до сега не е имало къща! Загрози автентичната гледка към Царевец!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!