10 четения

Община В. Търново получава бившето сержантско за панаирно градче срещу ремонт на ДНА

Кметството се споразумя с военните, след като „Борба“ алармира за трагичното състояние на военното училище

ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПОЛУЧАВА ИЗОСТАВЕНОТО НА ПРОИЗВОЛА СЕРЖАНТСКО УЧИЛИЩЕ СРЕЩУ РЕМОНТ НА ОПОЖАРЕНИЯ КИНОСАЛОН В ДНА-ТО. От кметството и Министерството на отбраната са си стиснали ръцете за сделката, след като „Борба“ алармира за трагичното състояние на емблематичното военно училище. Прехвърлянето на апетитния имот обаче няма да е безвъзмездно, както обикновено се случва със старите военни поделения. Договорката е общината да извади близо половин милион лева за ремонт на киносалона в бившето ДНА. Военният клуб пострада сериозно при пожар преди три години и до днес все още не е възстановен.

Идеята на Община Велико Търново беше Домът на армията да бъде ремонтиран и да се ползва за представителни нужди като посрещане на чужди делегации, офицерски бал, но да остане държавен. Бившето сержантско училище пък става общинска собственост и получава нов живот.

Общината кандидатства с проект по „Трансгранично сътрудничество”, който е разделен на два етапа. Първият е свързан с изграждане на електронна платформа и борса за производители. За това е необходим и теренът на бившето сержантско училище във Велико Търново, което от години не функционира. В становище на военния министър Николай Ненчев е посочено, че имотът, който е от около стотина декара, е отпаднал от оперативните нужди на военното ведомство и министерството е готово да го прехвърли на Община Велико Търново. В замяна на това обаче местният парламент ще трябва да одобри в четвъртък около 400 000 лв., необходими за цялостния ремонт на ДНА. 90 000 лв. пък ще бъдат осигурени от министерството за ремонт на покрива и електрическата инсталация.

Междувременно сградата на бившето сержантско училище продължава да се руши. Сега тя е с изпочупени прозорци, от нея е отмъкнато всичко ценно, а дворът й е затънал в бурени.

Няколко правителства имаха намерение да разпродават сержантското училище, но за него така и не се намериха кандидати. За имота военните настояваха да получат 4,2 млн. лв., но сделката остана да виси през годините. Преди време сержантското бе оглеждано за сграда на Националната агенция за приходите, но не бе одобрено. Общината обаче най-сетне успя да склони военното ведомство за деактуване на имота, но за да стане това, ще похарчи половин милион лева.

С. МАРИНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!