ПРЕДСТАВЯМЕ. След 30 г. даскалуване Стефка Трайчева пое директорския пост в СУ „Цанко Церковски“

Шармантната търновка започнала временно като учител по руски

СТЕФКА ТРАЙЧЕВА Е НОВИЯТ ДИРЕКТОР НА СРЕДНОТО УЧИЛИЩЕ „Цанко Церковски” в Полски Тръмбеш. Тя работи тук вече 30 години. През далечната 1986 г. дошла от В. Търново по разпределение да преподава руски език. Било уж временно, но и до днес тя не мисли за преместване. Тогава била с невръстната си дъщеря, но въпреки това успяла да се справи с пътуването и задълженията си. Смята, че даскал е думата за българския учител, а преподавателите са в университетите. Шармантната търновка има много таланти – сама си шие почти всичките дрехи, тя е виден пожарникар, защото води младите огнеборци, които сега бяха единствени от страната в Санкт Петербург в школата за безопасност, може да преподава и английски и история. Зодия Водолей и астрален близнак на Христо Стоичков и Благовест Сендов.

Назначена е на директорския пост без конкурс, защото такъв не само за нея не е бил обявен от министерството. Тази несигурност обаче не я прави по-малко активна в училището, където вече е направила доста видими промени. Тя е и председател на общинския учителски синдикат, но няма конфликт на интереси. През 2006 г. е удостоена с най-високия приз на МОН за учители – почетна грамота „Неофит Рилски“. През 2014 г. е носител на приза „Учител на годината” в областта, а от 2009 г. е главен учител.

ЗАРЯЗАЛА ТУРИЗМА ЗАРАДИ ПРОСВЕТАТА

СТЕФКА Е ЗАВЪРШИЛА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ „ПРОФ. Д-Р АСЕН ЗЛАТАРОВ” ВЪВ В. ТЪРНОВО с руски език. След това се насочила към туризма и работила в хотел в Лясковец. После обаче решила да се отдаде на просветата и завършила руска филология. Още на работа в Лясковец трябвало да се снима за студентска книжка. Във фотото толкова харесали младото момиче, че снимката й стояла няколко години, казва днес с усмивка директорката и естествено, тази черно-бяла фотография е в нейния Фейсбук.

Снимката и в лясковското фото от 1981 г.
Снимката и в лясковското фото от 1981 г.

Днес тя не съжалява за избора си, че е станала учител, а не се е реализирала в сферата на туризма, където също щеше да жъне успехи, защото има и сертификат за екскурзовод.

В ЗОРАТА НА ДЕМОКРАЦИЯТА РУСКИЯТ ЕЗИК У НАС БЕ ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ В НЕМИЛОСТ, но не и в тръмбешката гимназия, където винаги е имало часове по руски.

„Като се обърна назад 30 години по-късно, се оказва, че съм била добър и обичан учител, защото децата още ме търсят и това ми носи радост. Освен това 10 г. съм преподавала история и на два випуска от 1 до 4 клас английски и мога да кажа, че момичетата с двете национални дипломи – Иванела и Теодора, аз съм ги учила в началния курс. Имаше випуск и за шивачки. Та за тези години какво ли не е било, но винаги е имало много руски език”, разказва директорката. По руски е оставила една национална диплома на Александър Шунин, който днес е виден арабист.

Когато била класна на 5 клас през 2005 г., пожарната задължила училището да се сформира отбор „Млад огнеборец”. Като класна Стефка Трайчева трябвало да събере и мотивира момчета за два отбора. Така станала педагогически ръководител на младия огнеборец, а начинанието станало СИП доста по-късно. 11 години отборът на Полски Тръмбеш е първенец в страната, а тази година г-жа Трайчева е с приз за пожарникар на годината. Казва, че разбира от тази професия и може да защити себе си и околните при възникнал пожар. Другата й гордост е руският театър в училището. Трупата има Гранпри за „Таборът отива към небето“, награда за „Репка“, а пиесите са авторски по сценарий на Стефка Трайчева.

Кътът с бухала и чиновете
Кътът с бухала и чиновете

ИМА ОЩЕ МНОГО ИЗЯВИ, С КОИТО ТЯ МОЖЕ ДА СЕ ПОХВАЛИ КАТО УЧИТЕЛ И НОВ ДИРЕКТОР. Вярва в късмета си, но смята, че трябва и малко да си го… накъсметиш. Не хаби енергия за злобата и не обръща внимание на клюки и интриги. Държи на приятелски отношения и откровеност и не иска да бъде лош началник. На изпроводяк ни показва един интерес кът във фоайето на училището – голям бухал, символ на знанието и мъдростта, и два чина с учебници и тетрадки. Всичко това е кът на знанието и послание, че в тази гимназия се учи с любов и мерак. За повече свежест чешмата вътре в сградата е боядисана в лилаво, а в това фоайе е направен кът за посетители.

Н. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *