446 четения

Фуникулярът – най-скъпоструващата атракция на старата столица

Съоръжението не може да работи през лятото, когато е най-нужно, както и при температури под 5 градуса

ФУНИКУЛЯРЪТ, КОЙТО ОТСКОРО ВОЗИ ТУРИСТИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, Е НЕ САМО ЕДИН ОТ НАЙ-СКЪПИТЕ В СВЕТА, НО И СЕ ОКАЗВА НЕПОТРЕБЕН В ЛЕТНИТЕ МЕСЕЦИ, когато е туристическият пик, както и в по-хладните есенни и зимни дни. „Борба“ провери каква е ситуацията със съоръжението, чиито такси за ползване втрещиха и най-имотните посетители още в първия ден от отварянето на крепостта Трапезица.

„Цените наистина са високи, но това е мое лично мнение. Те са определени с решение на Общинския съвет на база анализ на икономическата дирекция на общината. Аз и моят екип само изпълняваме. Фуникулярът е с лошо качество и ежемесечно музеят плаща по 3240 лв. за поддръжка на машината, което е доста за нас. От специалисти знам, че италианска фирма е доставила фуникуляра при нас, както и в Цари Мали град – там не работи, при нас също не работи добре. Там постепенно заменят калпавите части с немски и им излиза много солено“, коментира шефът на Регионалния исторически музей Иван Църов.

Близо 3 млн. струва иначе целият подемник, който е монтиран на крепостта Трапезица, показа наше разследване по актуалната тема. Парите са дошли по проект на Министерството на културата. Машината изминава маршрут, който е около 70 метра, но по техническа специфика не може да се използва при температури над 35 градуса, както и ако навън е по-студено от 5 градуса. „Тази важна особеност я прави непотребна, когато е най-нужна – почти цялото лято е горещо, но съоръжението не работи. Тогава пък в града и по забележителностите има най-много туристи“, коментират експерти.

Цените на фуникуляра в Алпите над езерото Комо
Цените на фуникуляра в Алпите над езерото Комо

ОСВЕН НЕПОТРЕБЕН ФУНИКУЛЯРЪТ НА ТРАПЕЗИЦА Е И ПРЕСКЪП ЗА ДЖОБА НА ПОСЕТИТЕЛИТЕ, А ЦЕНИТЕ ЗА ТЯХ СА ЕДНИ ОТ НАЙ-ВИСОКИТЕ В СВЕТА. Това е друг печален рекорд, който държим. 16 лв. е таксата за посетителите с лифта. “Борба“ сравни цените на билетчетата от подобни съоръжения, разположени в различни точки на света и в доста по-богати и с по-качествен туристически продукт държави.

Така например само срещу 3 евро можете да се изкачите с фуникуляр от езерото Комо до намиращото се на около 2 километра нагоре в Алпите селце Брунате, където е починал Пенчо Славейков, и да се насладите на една от най-прекрасните гледки към Италия и Швейцария. Лифтът има и няколко междинни спирки, за разлика от нашата кабинка, която изминава едва около 70 метра. Срещу 4 куни, което е около 50 цента, пък можете да видите как изглежда Загреб от птичи поглед, пътувайки с тамошния фуникуляр. Същото се отнася и за Залцбург, където билетчето пак е по-евтино от великотърновското – 8 евро, което е малко над 15 лв. В Съединените щати туристите също се возят на по-евтини фуникуляри за разлика от този във Велико Търново. Така например доста по-голямо и с дълъг маршрут съоръжение в Лос Анжелис струва на желаещите само 50 цента.

Че нещо възпира туристите на Трапезица, говори и друг красноречив факт. Според официалната статистика при самото отваряне на крепостта, когато е логично масово да дойдат посетители, са регистрирани за три дни едва 2960 човека. Намиращата се отсреща крепост Царевец приема толкова хора дневно.

Стилян НАЙДЕНОВ

22 коментара за “Фуникулярът – най-скъпоструващата атракция на старата столица

 • 28.09.2016 в 13:09
  Permalink

  Това се знае от всички които се интересуват от развитието на нашия град.Благодаря ,че го написахте .

  Отговор
 • 28.09.2016 в 14:02
  Permalink

  На гол г*з чифте пищови,даваш маса пари,качваш се и … полянки е да и хубава панорама, която може да видиш и от Царевец далеч по евтино. Така не става,искаме от нищото да правим пари, дедите ни изградили крепости, ние трябва поне малко да се погрижим да възстановим част от тях и тогава да мислим за печалби !!!

  Отговор
 • 28.09.2016 в 14:04
  Permalink

  Къде са ДАНС да ги проверят тези от Общината? Само харчат и крадат парите на града, а после жителите плащат неустойките по тези Европроекти. Досега няма един общински персонално отговорен и наказан за всички нередности по проектите. Имат ли отговорен ръководител тези?

  Отговор
 • 28.09.2016 в 14:06
  Permalink

  Някой ми се струва си е затворил очите, когато е трябвало да се поинтересува, що за стока аджеба ще се купува за няколко милиона, или са му ги затворили с някоя лека комисионна може би …

  Отговор
 • 28.09.2016 в 14:15
  Permalink

  Браво на вестник Борба. Единствено те се опитват да покажат нередностите и кражбите в Общината. Дори Общинския съвет си затваря очите за кражбите в Общината. Като гледам почти всички ръководители в Общината са от времето на Рашев т.е. Имат опит в кражбите и комисионите….

  Отговор
 • 28.09.2016 в 14:24
  Permalink

  Фуникулярът на Цари Мали град работи. Проверете си информацията. А само за сравнение – цената за двете посоки е 6лв./човек с включен вход за музея.

  Отговор
  • 28.09.2016 в 15:23
   Permalink

   Точно така!Возихме се края на юли

   Отговор
  • 30.09.2016 в 18:10
   Permalink

   А когато фуникукярът им е в профилактика,входът е безплатен в Цари Мали град…….

   Отговор
 • 28.09.2016 в 14:43
  Permalink

  Търново е един тъжен град,съсипван от еснафи и чиновници.

  Отговор
 • 28.09.2016 в 15:25
  Permalink

  Нали не е правен със собствени пари, а сигурно с усвоени, затова и няма кого да заболи. А поддръжката сигурно е вече със собствени, а тях ги няма. Така е у нас. Нищо чудно в случая. Просто безхаберие. Ще отиде в забвението скоро, защото поддръжката му трябва да е много сериозна и скъпа, а ние не сме свикнали да поддържаме. Но това всичко беше ясно от самото начало. Кой сега се много чуди?

  Отговор
 • 28.09.2016 в 16:21
  Permalink

  Докога няма да има виновни за всички неуредици в този град, кой ще понесе отговорността??? Гоним туристите по всевъзможни начини, язък ни за хубавия град, за който обаче не полагаме никакви грижи,жалко …

  Отговор
 • 28.09.2016 в 16:30
  Permalink

  Спешно цените да се намалят на 4-5 лв!

  Отговор
 • 28.09.2016 в 19:56
  Permalink

  Съоръжението прилича на саркофага на Георги Димитров , който вози туристите към едно голямо нищо.

  Отговор
 • 28.09.2016 в 20:51
  Permalink

  Безобразие!!! Значи тази стъклена кутия няма нито вентилация нито отопление! Сделката е повече от абсурдна!

  Отговор
 • 28.09.2016 в 22:47
  Permalink

  Три милиона лева и близо четири хилядарки на месец подръжка….Браво!Значи щом общината и държавата има пари за подобна екзотична никому непотребна, дивотия да очакваме да започва ударно асфалтиране и оправяне на многострадалната инфраструктура в града…Ах, пардон за това пари нямало…Каква изненада?!!!

  Отговор
 • 29.09.2016 в 15:47
  Permalink

  Daniel Panov, obshtinskite izzednici I drugite mestni mafioti – do edin na sud!

  Отговор
 • 29.09.2016 в 20:03
  Permalink

  Горе няма достъм за инвалиди, дори и за музея няма рампа и достъп. Нали сме Европейска държава! А е построено през 21век, а не през 20век!

  Отговор
 • 30.09.2016 в 3:17
  Permalink

  Ако още някой не е разбрал схемата в България:
  Строи се некачествено и евтино,колкото да се отчете,че е направено нещо.Усвояват се милиони, инвестират се хиляди.На хартия всичко е наред-иди проверявай и гони виновни.Построеното най-често започва да се руши,в най-добрия случай след първата година,после системата се повтаря.Примери буквално на всеки ъгъл-пътища,тротоари,жилищни блокове,детски площадки,паркови пространства.
  Най-нелепи бяха преди няколко години,когато махнаха здравите, може би, петдесет годишни пейки,които бяха в перфектно състояние от пл. Майка България.Замениха ги с други,които бяха толкова евтини и калпави,че не издържаха и месец и почнаха да се разпадат на парчета.Наложи се да върнат старите.Колко ли е струвало това “упражнение“,според вас?
  Информационната табела е все още там,заедно със старите пейки.Ще да жокер: сумата е седем цифрена.
  Да не споменавам построяването на къщата на известна поп-фолк певица в границите на защитена зона.
  Заграждането на огромна борова гора,въпреки подписка на гражданите и множеството протести тук и извън екрана, намираща се между кв. Варуша и кв. Картала,с намерение да се застрои и унищожи.Може да видите табелите-въоръжена охрана,почвам да мисля,че е военна зона,не гора.
  Наболял проблем са и множеството незаконни сметища,като едно от тях е в сърцето на В.Търново под Стамболовия мост. Забелязал съм, преди,че чистачките метат моста и покрай него и после мятат боклуците във въпросното дере под моста.Резултата е налице.
  В участъка от началото на стъпалата за Света гора до Ректората,няма нито едно кошче за боклук.Гражданите използват дерето отново,в същото което може да бъдат открити огромни отломки от масивната ограда,зверски откъртени на 3-4 места.
  Интересна тема са и опасните сгради.Тази година мисля,че паднаха около 3. Догодина-не знам.
  За Трапезица са дадени почти 7 милиона лева.Не се учудвам, че Фуникуляра няма да може да работи лятото.
  Лично съм помагал при разкопките по хълма и нямам представа кое там би струвало и половината от тези пари.

  Отговор
 • 30.09.2016 в 9:17
  Permalink

  Докато няма един прибран на топло и то за дълго (защото за тия далавери си трябва лежане и то стабилно ) ще продължава в тоя дух всичко, нямаме държава,нямаме силна общинска власт ………………………….

  Отговор
  • 30.09.2016 в 19:24
   Permalink

   Ето двама директори от Общината, които са готови за проверка по тези Европроекти-Кечев и Цонева. Те бъркат в кацата с меда още от времето на Рашев. Както е тръгнало скоро няма да им е толкова комфортно- ще се проверяваме по обстойно….

   Отговор
 • 30.09.2016 в 12:43
  Permalink

  Прав си! Без контрол няма закони!
  То реално,всеки от нас,честен или не,попаднал в среда на корупция и кражби,дори да иска да промени нещо,няма как,защото ще пречи на “работата“ и рано или късно ще бъде премахнат по един или друг начин.
  Гражданско общество няма.Всеки си трепери над долната си работа и децата си и не смее да отстоява елементарни работи.
  Ако трябва да се бори за по-голяма кауза,да се обедини с други с неговите проблеми,също е проблем,защото човек има по 1 свободен ден или най-много 2. Съответно никакви заделени пари,живее ден за ден.И както винаги на маса оправяме и България и света,само дето ни боли глава после,ама това не е от мислене.
  Само да си говорим тук и да щракаме по тия клавиатури като пенсионер на пишеща машина,не става…
  Съединението прави силата.Когато разберем тази велика мисъл и се обединим заедно срещу проблемите,ще има промяна.
  Но докато всеки много знае,както мен,и си пише сладко,сладко,по гащи от вкъщи,по-лошо и по-лошо ще става.

  Не е луд този, който яде баницата,луд е този,който му я дава.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!