293 четения

1116 тръгнаха на училище в общината, първолаците са 106

Кайден от Южна Африка тръгна в първи клас в Петко Каравелово

ТАЗИ УЧЕБНА ГОДИНА БЯХА ЗАКРИТИ ДЕТСКАТА ГРАДИНА В СТРАХИЛОВО И НАЧАЛНОТО УЧИЛИЩЕ В ОРЛОВЕЦ. 14 деца от това село обаче ще пътуват до гимназията в Полски Тръмбеш. Въпреки демографския срив 1116 деца от общината тръгваха на училище в четирите училища. Средното училище „Цанко Церковски“ има 765 възпитаници. Първолаците тук са 59, а учениците в 12 клас са 49. В училището тази година ще пътуват и 5 хлапета от Полско Косово. Всички ученици ще бъдат транспортирани с 6 училищни автобуса и проблеми с маршрутите няма. За децата в гимназията е осигурен топъл обяд на кетъринг, а столовата и сградата се ремонтират по проект за 130 000 лева. Свободни места за учители в средищното школо също няма. За пръв път тази година в гимназията ще има мажоретен състав, а това е едно от трите училища в областта с обучение по проект „Подкрепа за равен достъп“ със 17 деца.

Мажоретният състав на Петко Каравелово
Мажоретният състав на Петко Каравелово

В ОСНОВНОТО УЧИЛИЩЕ В РАДАНОВО децата са 176. Първолаците тук тази година са 16 хлапета. Тук също няма свободни места за учители, децата се хранят на кетъринг и проблеми в началото на годината няма, увери директорката Катя Цветкова. Тепърва и тук ще стартира новият проект „Твоят час“, който е продължение на програмата „Успех“ в родните училища. Децата в Раданово играят футбол, учат английски, а тепърва ще се сформира и обучение за хлапета, които имат проблеми с математиката и българския език.

С ИЗПЪЛНЕНИЯ НА МАЖОРЕТНИЯ СЪСТАВ БЕ ОТКРИТА УЧЕБНАТА ГОДИНА в ОУ „Васил Левски” в Петко Каравелово. Тук на училище тръгнаха 138 деца, от които 16 първолаци. Сред първокласниците е и Кайден Давид от Южна Африка. Детето е русо със сини очи и тепърва ще се учи на български. Родителите му са дошли в селото преди известно време на гости на леля си, но останали тук. Според директора Емил Ангелов в училището също няма проблеми.

НАЙ-ТРЕВОЖНА Е СИТУАЦИЯТА В СТРАХИЛОВО, КЪДЕТО учениците са само 37 деца, първолаците едва 5. Намаляването на децата стана след закриването на Дома за сираци в селото, откъдето питомците бях изведени в центрове за настаняване от семеен тип, както навсякъде в страната. Досега обаче училището и детската градина се поддържаха основно от децата в този дом. Освен това около 10 деца от Страхилово учат в гимназията в Полски Тръмбеш, което допълнително застрашава от закриване и това основно училище. Друг проблем е масовият гурбет на семейства от селото, а децата са поверени на бабите. Директорката Красимира Бочукова ръководи ОУ „Кирил и Методий“ от 20 години, а работи тук от 1990 г. Тогава децата са били 90. Според нея в училището има само квалифицирани преподаватели и модерни технологии и няма никакви проблеми, а част от проблема с намаляване на учениците е и въпрос на политически договорки преди избори.

Нели ГЕОРГИЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *