104 четения

40 семейства от Полски Сеновец празнуваха своето брачно дълголетие

40 СЕМЕЙСТВА ОТ ПОЛСКИ СЕНОВЕЦ ПРАЗНУВАХА СВОЕТО БРАЧНО ДЪЛГОЛЕТИЕ НА големия християнски празник „Вяра, надежда и любов“. Всички те са прекарали заедно 50 и повече от 50 години съвместен живот. Заедно с тях бяха Маргаритка и Иван Блажеви, които имат 60-годишен брак.

Рекордьори на тържеството обаче бяха Марийка и Иван Тонкови, които въпреки достойната си възраст той на 87 години, а тя на 86, бяха дошли, за да отпразнуват 70 години брачен съюз. Техният брак, сключен през 1946 година и преминал през много трудни години, днес е пример за любов и разбирателство, уважение и почит. Те са живели щастливо в село Полски Сеновец и всички помнят бай Иван, който от ранни зори е на крак, за да може, когато всички се събудят, да усетят аромата на топлия му хляб. Дълги години е работил като фурнаджия и е хранил всички в селото. Всички помнят и усмихнатата баба Марийка, която от сутрин до вечер се е трудила на нивата. Тяхното семейство е за пример в селото и с двете деца, които са отгледали – Кольо и Недка.

Тържеството в чест на дълголетните брачни двойки беше открито лично от председателката на клуба на пенсионера „Здравец” в село Полски Сеновец и организатор на събитието Илка Тонкова. Тя не скри вълнението си и с радост сподели, че са успели да съберат всички тук заедно, които са пример за младите хора за запазването на християнските ценности и брака като основа на българското общество.

За да поздравят всички празнуващи с брачното дълголетие, на тържеството бяха дошли кметът на община Полски Тръмбеш Георги Чакъров, председателят на Общински съвет Маринета Кузманова, кметът на селото Йордан Михайлов, председателят на Общинската организация на пенсионерските клубове Нелушка Миновска и гости от клубове на пенсионера от общината.

Организаторите от клуба на пенсионера „Здравец” бяха подготвили поздравителна програма за всички, празнуващи своето брачно дълголетие, и за гостите. В програмата се включиха смесен хор „Настроение” и женска група „ Пролетна китка” в селото, група „Пролетни ритми” от клуба на пенсионера в село Климентово и много самодейци.

От името на празнуващите брачно дълголетие към организаторите и всички, които са помогнали за организирането на това прекрасно тържество, благодариха Йорданка Караиванова и Маргарита Блажева.

По стара българска традиция тържеството приключи с кръшно хоро на мегдана, така, както преди 50 години са празнували всички, когато тези днес пораснали момичета и момчета са се врекли в безкрайна любов и са тръгнали по пътя на своята красива приказка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!