85 четения

„Бушон“ за далавери дължи 29 млн. евро на фалиралата КТБ

Ванко Дошев има на свое име… 60 фирми, последно му прехвърлили „Ем проджект 1“

„БУШОН“ ЗА ИЗПЪЛНЯВАНЕ НА ПОРЪЧКИ ЗА ИЗТОЧВАНЕ НА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ И всякакви схеми за измами дължи на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ)… 29 024 980 млн. евро, научи „Борба“. Длъжникът е едноличното дружество с ограничена отговорност „Ем проджект 1“ с адрес: ул. „Колоня Товар“ 5 на първия етаж. Собственик на фирмата е 65-годишният Ванко Борисов Дошев. Този адрес във Велико Търново доби популярност като „Блока на милионерите“, защото там живееше прочутият ДДС измамник Петър Тонков.

ИСТОРИЯ НА РЕГИСТРАЦИЯТА

НАША ПРОВЕРКА ВЧЕРА УСТАНОВИ, ЧЕ НА АДРЕСА НА ВЪПРОСНОТО ДРУЖЕСТВО ДЛЪЖНИК на близо 60 млн. лева никога не е имало фирма и никога не е живял Ванко Дошев, поясниха обитатели от кооперацията. На първия етаж има три апартамента – в единия живеят пенсионери, в другия млада двойка, а третият е даден под наем на студенти. Фирма обаче никога не е имало. Тук обаче от месеци наред пристигат писма и призовки за Ванко Дошев, които няма кой да получи, и чистачката ги мята в боклука.

В Търговския регистър на името на този възрастен мъж има регистрирани 60 фирми. Няколко от тях са действащи, а сред тях е и „ Ем проджект 1“. Тя е прехвърлена на Ванко през август 2014 г. от Марина Радева. 30-годишната дама има участие в още пет дружества, но нито едно тях не е във Велико Търново, а последното е създадено в София преди месец. Според регистъра „Ем проджект 1“ е създадена преди четири години за строителство, реклама, отдаване под наем и какво ли още не. Адресът на регистрацията винаги е бил на „Колоня Товар“5.

БЕЗУМНА СХЕМА ЗА СЪБИРАНЕ НА ДЪЛГОВЕ

ВАНКО ДОШЕВ Е СТАР ПОЗНАЙНИК НА ПОЛИЦИЯТА, СЪДА И ПРОКУРАТУРАТА. От години той „купува” фирми за жълти стотинки, няма нищо на свое име, а истинските кредитополучатели се крият по този начин зад човека в ролята на бушон. Той е осъждан няколко пъти за дружества, необявени в срок в неплатежоспособност. Забъркван е в схеми за измами със земи, никой не знае къде е неговото родно място и дали има семейство. Последно бил пастир във Ветринци, смятат разследващи. Вчера обаче кметският наместник на селото Кольо Минков бе категоричен, че такъв човек никога не е бил чобанин на двете стада във Ветринци. Назад в годините Ванко е бил дори в съвета на директорите на една от фирмите на „Мултигруп“. Така явно после е тръгнала славата му и всякакви дедесари и мошеници са почнали да ползват услугите му.

СЪДЕБНИТЕ ОРГАНИ У НАС СЕ ДОВЕРЯВАТ НА СИНДИЦИТЕ НА СКАНДАЛНАТА КТБ и през юни 2016 г. Великотърновският районен съд издава изпълнителен лист за колосалната сума от 20 млн. евро. В нея главницата по кредита е 21,5 млн. евро. Любопитното в изпълнителния лист и в заповедта за изпълнение на парично задължение е, че не става ясно кога КТБ е дала милионите. Другото любопитно е, че Ванко Дошев трябва да плати 855 000 лева за юрисконсултско възнаграждение.

Търсенето на тези 29 млн. евро на КТБ е поверено на частен съдебен изпълнител от Велико Търново. Той обаче не е написал обявление за публичен търг и няма как да го направи, защото въпросното дружество на „бушона“ Ванко няма никакво имущество и е регистрирано на фалшив адрес. Така синдиците на източената и фалирала скандална банка ще пият за пореден път студена вода. И богатите ще си остават пак богати, а несретници като Ванко ще продължават да играят ролята на кредитни милионери.

Нели СУКОВА

6 коментара за “„Бушон“ за далавери дължи 29 млн. евро на фалиралата КТБ

 • 29.09.2016 в 16:41
  Permalink

  Ролята на бушона е да изгори в критична ситуация. Проблемът в нашата не-система е, че съдиите се оправдават, че тоя бил бушон – един вид и да го осъдим, виновниците са други и дайте да не се занимаваме с него. Я ако бушонът влезе за 10г още след първа проверка на задлъжнели фирми и за още 15г, ако случайно реши да пробва пак – дали ще се намират кандидат-бушони? Нямали нищо… в затвора или да си продава органите – като се разчуе ще изчезнат мераклиите.

  Отговор
 • 29.09.2016 в 19:08
  Permalink

  Точно чрез такива бушони бе източена КТБ от нейния основен собственик Цветан Василев, който се оказа мошеник от висок ранг. Парите, които никога няма да бъдат събрани, са източени точно чрез такива схеми.

  Отговор
 • 29.09.2016 в 21:10
  Permalink

  Нищо ново под слънцето. Околи Цветан Василев имаше само такива бушони и далавераджии. Все хора, които търсиха начин как да крадат и източват банката вместо да развиват някакъв бизнес. Ако Цветан Василев бъде изправен пред съда много таива бушона ще изгърмят и кой знае колко още далавери и престъпници ще излязат на яве. Но за съжаление на никого явно в тази държава не му пука и Василев се измъква безнаказано, а сега си харчи откраднатите пари в Сърбия и хич не го вълнува какво се случва с обраните вложители.

  Отговор
 • 29.09.2016 в 22:56
  Permalink

  Цветан Василев дължи на държавата милиарди, но въпреки това е на свобода!

  Отговор
 • 30.09.2016 в 9:04
  Permalink

  Защо още няма никой в затвора, въпреки че схемите по които е била окрадена КТБ стават все по-ясни? Всички замесени, начело с Цветан Василев разбирасе се, които са участвали в източването на парите на вложителите трябва да понесат своята отговорност.

  Отговор
 • 30.09.2016 в 12:43
  Permalink

  Тепърва ще излизат наяве такива бушни. Сигурна съм, че Василев е създал десетки такива за да се предпава от държавните органи.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!