47 четения

ЕВРОПРОЕКТИ. Проектираният по снимка от Гугъл парк в кв. „Чолаковци” започна да се руши след по-малко от година

1,5 млн. лв. дадоха за борчета и плочки, едните изсъхнаха, другите се разпаднаха

ПО-МАЛКО ОТ ГОДИНА ИЗДЪРЖА НОВОНАПРАВЕНИЯТ ПАРК В „ЧОЛАКОВЦИ“, В КОЙТО БЯХА НАЛЕТИ 1,5 МЛН. ПО ЕВРОПРОЕКТ. Вместо да се радват на придобивката, местните я наричат „Паметник на абсурда“ и емблема за това как се прахосват парите от Брюксел. Жители на квартала призоваха наш екип на място, за да се убеди в това, че зелената площ и инфраструктурата й вече са неизползваеми. 80 на сто от борчетата, туите и дърветата вече са изсъхнали. Заради липса на улици и отводняване пък плочките по алеите се разпадат. Инертните материали, използвани при строителството, са отнесени от дъждовете. Над 500 човека до момента са подкрепили подписка, която ще бъде изпратена до кметството. „Вижте на какво cholakovski-1прилича паркът, направиха само пешеходни алеи посред нищото, няма нито улици, нито канали и при всеки дъжд навсякъде се излива кал, влиза и в блоковете, за какво им трябваше да ни замазват очите“, нареждат негодуващите чолаковчани. Серия от гафове при проектирането обаче водят до патовата ситуация с парка в момента. Според запознати варненски архитекти проектират зелената площ, която е малко над 6 дка, без да огледат мястото, а само по снимки от Гугъл. След това разработката е препратена към София за одобрение и така е съгласувано строителството. Претупаната работа обаче довела до фрапираща разлика в нивата. Така например, за да се стигне до една от люлките, която е поставена в детския кът, трябва да се преодолее стена от почти 3 метра.

ПРИ РАЗРАБОТКАТА ИЗОБЩО НЕ Е БИЛА ПРЕДВИДЕНА ДЕНИВEЛАЦИЯТА МЕЖДУ УЛИЦИТЕ „БЯЛА БОНА” И „РАДА ВОЙВОДА“, КОЯТО НА МЕСТА Е ПОЧТИ 10 МЕТРА. Така практически паркът остава без подходи и алейна мрежа, а за да стигнат до него, хората ще трябва да газят в калта. В надпревара със сроковете, за да не изтърват парите от проекта, от общината разделят строителството на две. В първия етап се правят спортните площадки и катерушките, а спорните алеи и подходи остават за втория. Част от финансирането на зелената площ обаче е спряно, тъй като в проекта са включени пътища и места за автомобили, което противоречи на cholakovski-2изискванията. Така практически паркът остана без достъп и алеи, които да отвеждат към него. От Министерството на регионалното развитие и благоустройството са изпратили специално писмо до кмета Даниел Панов, с което му съобщават този факт. Така изграждането на прилежащата инфраструктура ще бъде изцяло за наша сметка. „Изпълнил съм всичко по план, довършвам онова, за което ми е платено, и спирам. Изпълнявал съм стриктно проекта на арх. Виктор Начев от Варна, но там има доста несъответствия. Не е предвидено изравняване на нива, армировки и оформянето на алеи. Многократно съм предупреждавал за това, преди да се стигне до спирането. За жалост, гражданите ще газят калта и ще имат парк в нищото, до който няма да стигат нормално“, обобщи ситуацията Радослав Кисимов от фирмата изпълнител „Бистройинвест“. Изпълнителят няма вина и сега единственият вариант да се оправи паркът е да се дофинансира за сметка на общинската хазна. В нея обаче пари за това няма.

cholakovski-3От кметството вече са наредили да се изготви проектиране за трасета, които ще се правят с общински пари, тъй като за град като нашия няма европрограма, която да осигури средствата. То е дело на архитектурното бюро „Дартстрой“. Локалната инфраструктура ще бъде правена поетапно с пари по инвестиционната програма на старата столица. С разработката ще се оправи и гафът с достъпа до парка в „Чолаковци“, уверяват от общината.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

17 коментара за “ЕВРОПРОЕКТИ. Проектираният по снимка от Гугъл парк в кв. „Чолаковци” започна да се руши след по-малко от година

 • 29.09.2016 в 13:26
  Permalink

  Не мислите ли,че прекалено много станаха абсурдите в този град ??? Май някой си върти яко далаверата и си пълни гушката,ама и обществото дреме ли дреме … то не беше площада пред Царевец,карталската,гора,почти всички “знакови“ строежи на пътища и кръстовища, “самосрутващите“ се къщи в старата част …….. е докога бе хораа ??? Ааа да не забравя и тая пародия и цени с новеничкия ни финикуляр …

  Отговор
 • 29.09.2016 в 14:16
  Permalink

  Някой от живущите в парка не се ли сети да полее дръвчетата през изминалите жеги..?
  (не съм свързан с общината)

  Отговор
 • 29.09.2016 в 14:33
  Permalink

  Че то за тия пари до всяко дръвче трябваше да има нает човек с лейка в ръка…:))

  Отговор
  • 29.09.2016 в 15:54
   Permalink

   Ами това не се пари изработени с пот на челото, те са европари, пръскат се, без да се държи сметка за нищо, при това и некадърнвта работа без надзор, това е положението. И народът си дреме ли дреме, но и на него не са му бръкнали в джоба, защо да се буди, и така върви светът…Омръзна ни да слушаме какво се руши, какво не се поддържа както трябва, защото никой не носи отговорност. А половината от тия пари отиват на това отгоре в други канали. По тоя начин никога няма да се извисим, ще си останем там където сме си. Тъжно.

   Отговор
 • 29.09.2016 в 14:43
  Permalink

  УниКАЛЕН град, униКАЛЕН кмет, униКАЛЕН общински съвет. Абсурдистан. Абсолютен. Приканвам гражданите да направим списък с гафовете и неизпълнените обещания на общината през последните години. Той ще включва разкопаният двор на старото военно училище и чакащият ни начален старт за строеж на новия градски център, който ще започне на 31 декември 3333 година. Дълго подготвяната за трасе за изпитване ходовата част на автомобилите улица „Васил Левски“, която ще се асфалтира през 2031 г. на кукуво лято. Многобройните счупени капаци на шахти по тротоарите. Многобройните дупки и кръпки по улиците. И като се сетих за тях, имам един въпрос. Може ли някой да ми посочи поне 1 (една) улица в града без дупки, кръпки, бабуни, без счупени шахти и плочки по тротоарите? В града, а не улица „Магистрална“. Нея ще я видим напролет как ще изглежда.
  Докога ще се наливат пари в руини – Царевец, Трапезица, Старият град. Кого обслужва това? Ние, гражданите на Велико Търново имаме нужда не само от история, а от настояще и бъдеще. Имаме нужда от перфектна инфраструктура, перфектен обществен транспорт, зелени екосистеми, обекти за масов отдих и спорт, модерно здравеопазване и образование. Само така ще се подобри качеството на живот, само така младите ще имат стимули да останат тук, и ще дойдат външни инвеститори, защото нашите май ги няма.
  Има една поговорка. Кучета си лаят а керванът си върви. За съжаление, в нашето старопрестолно село, керванът си върви, а кучета даже и не лаят. Защото знаят, че няма полза дори и да лаят. Докога ???

  Отговор
 • 29.09.2016 в 14:53
  Permalink

  Явно екипът на вестник Борба си върши добре работата и отново представя нередностите по Европроектите в Търново. Явно е и че нито Кметът нито Общинския съвет го интересува това, но крайно време е да се назоват виновните. Нека да се започне от някъде- кой отговаря в Общината за Европроектите? Кой е ръководителя на звеното? Кой? Като се направи справка се оказва че това е звено Общинско развитие с ръководител Госпожица М. Цонева. Няма ли една институция която да и провери доходите и имотите или има чадър над нея….

  Отговор
  • 30.09.2016 в 8:53
   Permalink

   Тая Цонева не е Госпожица а е Госпожа. Относно чадъра търсете Томито от Габрово дето сега е в София по линия на Герб…или Габровката…

   Отговор
   • 30.09.2016 в 9:11
    Permalink

    А относно имотите и питайте между Велчево и Капиново…

 • 29.09.2016 в 15:38
  Permalink

  Най-големия проблем в държавата е НЕКАЧЕСТВЕНОТО СТРОИТЕЛСТВО и липсата на контрол, такъв какъвто трябва и го има оттатък Сърбия.

  Даже не е толкова проблема с рушветите и кражбите, нищо че са взаимосвързани.

  Закони, норми и нормативи, подчертавам – има! Че и повече отколкото оттатък.

  Няма критична маса за гражданско общество и израз на недоволство от все по засилващите се ежедневни простотии, които безмозъчни общинари и държавници правят.

  Помислете си как щеше да изглежда държавичката ни, ако имаше качествено строителство и последваща поддръжка, това не е до пари, такива за това има!

  Пак казвам, това е корена на корените, ако се замислите и ще видите. Най-малкото всичко щеше да изглежда в пъти по-красиво и подредено, дори да не е богато като оттатък Сърбия.

  Отговор
 • 29.09.2016 в 15:42
  Permalink

  До г-н Vseznaiko:

  Мисля, че проблема не е в тази госпожица, а в измислените строители, зле подготвените общинари, които сляпо се доверяват на „псевдопроектанти“ и разбира се – т.нар. инвеститорски контроли, на които също се отчитат за да затварят очи.
  Айде почнете да ровите инвеститорските контроли, да видите кой ще изгори пръв, макар да са най-отдолу в схемата.

  Отговор
  • 29.09.2016 в 16:22
   Permalink

   Не съм съгласен. Като има определен ръководител той носи персонална отговорност за всички действия и бездействия. Да гледал, внимавал и контролирал. Затова сме в това положение защото няма персонална отговорност и наказание. Всичко се размива при нас до колективна безотговорност. Един наказан няма. Всички чакат медиите да посочат темата и нередностите. Никакъв превантивен контрол. Със сигурност освен тая и други има но не е наша работа да ги следим какво правят имат си работодател и разни там министерства…

   Отговор
 • 29.09.2016 в 15:53
  Permalink

  Всичките са да ги вържеш с въже за европроектираните им далавери и да ги оставиш там да гният! Всичките до един – кмет, общински съветници-далавераджии, мафиоти!!!

  Отговор
 • 29.09.2016 в 17:02
  Permalink

  Браво кмете, още десет мандата да илядиш!

  Отговор
 • 29.09.2016 в 18:44
  Permalink

  Искам България да стане страната с най-позитивните новини. Да се чуват само добри неща. Много спорт и здравословни програми и предавания. Има много потенциал в младежта, но и във всички хора. Доброто да ни сплоти. Така, когато няма нещастия, кражби и убийства, ще се завърнат и много наши сънародници излезли от страната. Да има групи, които да обучават хората в добро и уважение, примиряване и да си помагат с каквото могат без да злоупотребяват с добротата на хората. Да има доверие един към друг и желание да се интегрират. И не на всяка цена и веднага да искат да забогатяват. По честен път това не става бързо, само с много труд.

  Отговор
 • 29.09.2016 в 20:26
  Permalink

  Колю, Исках да кажа че ако тая госпожица Цонева работеше в частна фирма след толкова нарушения, отдавна шефът и да я пратил да копае домати на село и няма да чака да я проверяват ДАНС или Прокуратурата.

  Отговор
 • 30.09.2016 в 8:42
  Permalink

  Ще помоля г-н Стилян Найденов да препрати цялата кореспонденция на PR на Кмета и Общинския съвет за да имат теми за размисъл защото пак ще има избори . Всичките са едни и същи – само чакат да се доберат до власт и почват да лапат и преяждат.

  Отговор
 • 02.10.2016 в 5:11
  Permalink

  За 3D шоу и заря като в Дубай обаче винаги се намират средства. Кому е нужно? А хората доволни от зрелището и изгърмените във въздуха стотици хиляди левове и викат „Най-добрия кмет, да живей!“ Балкански манталитет…

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!