42 четения

Наляха 175 хил. за фиктивен ремонт на Иларион-Драгостиновата къща, накрая тя се срути

Облепиха руината с афиши срещу безхаберието на властимащите

СРУТИ СЕ КЪЩАТА НА РЕВОЛЮЦИОНЕРА ИЛАРИОН ДРАГОСТИНОВ В АРБАНАСИ, НЕЗАВИСИМО ОТ РЕМОНТА ЗА НАД 175 ХИЛ. ЛВ., КОЙТО Й БЕ ПРАВЕН ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ, а възмутени граждани облепиха с афиши срещу безхаберието емблематичната сграда. „Срам за българските управници, за българската нация днес, дано не и утре!“, пише на един от тях. Многократно кметът Тодор Кръстев е пускал докладни за състоянието на имота, който се намира в централната част на архитектурния резерват. Депешите са препращани от Община Велико Търново до Министерството на културата, тъй като сградата е паметник на културата с национално значение. През последните години по документи в ремонти на обекта са влагани над 175 хил. лв., но явно всичко е било фиктивно, за да се стигне до плачевната му ситуация в момента. Наш екип видя, че вече са останали само основите на къщата на революционера, дал живота си за свободата на Родината. Наследниците на самия Иларион Драгостинов са посочили в завещание, че тук трябва да бъде създаден музей на видния българин и на останалите 13 възрожденци, които са излезли от Арбанаси. Даже са предоставили и вещи, книги и покъщнина за бъдещата експозиция.

naliaha-2За самата къща се предполага, че е правена още през 17 век. Тя е с характерната за Арбанаси архитектура. Оформена е от дялан камък и дърво. Правил я е Панайот хаджи Атанасоглу, който е дядо на Иларион Драгостинов – Арбанасчето, свидетелстват оскъдните документи за нея.

ОТ НЯКОЛКО ГОДИНИ ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРАВИ ОПИТИ ДА СТАНЕ СОБСТВЕНИК НА ИСТОРИЧЕСКАТА ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТ, ЗА ДА МОЖЕ С ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТ ДА НАБАВИ НЕОБХОДИМИТЕ ПАРИ. Кметът на Арбанаси Тошо Кръстев видя и втора възможност – притежател на къщата да стане неправителствена организация, която също да потърси европейска финансова помощ, но държавата отказва и този вариант. В Арбанаси е създадено даже специално сдружение, което стартира кампания за възстановяването на бележитата сграда с помощта на Национален клуб „Иларион Драгостинов”. Председателят на организацията Стоян Калпушков обяви, че крайната цел е родната къща на революционера да бъде превърната в музей. Всичко това обаче закъсня и къщата вече я няма.

Кметове и родолюбци от 6 български града и села, с които е свързан Иларион Драгостинов, са формирали клуб, който носи неговото име. Той съществува от поне 10 години, но и досега не е успял да получи възможност да реализира идеите си, свързани с къщата и превръщането й в музей.

С. МАРИНОВ

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

Един коментар за “Наляха 175 хил. за фиктивен ремонт на Иларион-Драгостиновата къща, накрая тя се срути

  • 26.12.2017 в 21:57
    Permalink

    Не сме дарили къщата за музей, с ни я взеха. … За музей.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!