28 четения

Победители и финалисти в телевизионни формати идват за „Сребърна Янтра“

Победители и финалисти от различни музикални формати – „Евровизия“, „Х Factor”, „България търси талант“, The Voice of…., Next Star, „Големите надежди“, „Игра на хорове“ и др., ще участват в тазгодишното издание на международния конкурс „Сребърна Янтра“. Музикалното състезание ще се проведе във Велико Търново от 30 септември до 2 октомври. За 14-и път на сцената на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ в старата столица ще мерят сили талантливи изпълнители на възраст от 5 до 25 г., разделени в четири възрастови групи. Участниците са от осем държави.

За българската квота от около 50 места са били подадени 145 заявки. Сред допуснатите са Габриела Йорданова – българската представителка на последната Детска Евровизия, Жаклин Таракчи, която завърши трета в „България търси талант“, Кристина Дончева, финалист в „Х Фактор“; Радко Петков, с последни победи в конкурсите „Бургас и морето“ и „Пирин фолк“ в Сандански, Мартин Йорданов, победител в Олимпиадата в Истанбул, Гергана Тодорова, която стигна до финала в „Шоуто на Слави“, станалият популярен напоследък вокален състав „Фортисимо“, Елеонора Иванова, Гала Ботева, Александра Златева, Сесил Алпер, Максим Ялнъзов, Любомира Вушева, Яна Димитрова, Маломир Ингилизов и др.

Освен състезатели от доказани вече школи в София, Бургас, Пловдив, Севлиево, Търговище, Стара Загора, Свищов, Разград, Шумен, Варна, Русе, Благоевград, В. Търново в конкурса ще се включат финалисти от италианския „Х Фактор“. Най-многобройна тази година е делегацията от Малта, има изпълнители от Унгария, Сърбия, Русия и Молдова.

Силвия Кацарова ще председателства международното жури, което ще излъчи лауреатите от конкурса. Те ще пеят в галаконцерта на 2 октомври. Досега голямата награда пет пъти е оставала в България, четири пъти е била печелена от певци на Молдова, два пъти от италианци и по веднъж от изпълнители на Албания и Словения.

Сн. личен архив МК „Сребърна Янтра“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *