69 четения

Първият ученически игрален филм „Синьо сирене“ излиза пред публика в петък

Премиерната прожекция е в Летния театър в старата столица и започва в 19 часа

ПЪРВИЯТ ИГРАЛЕН ФИЛМ, РЕАЛИЗИРАН ИЗЦЯЛО ОТ УЧЕНИЧЕСКИ ЕКИП, ИЗЛИЗА ПРЕМИЕРНО В ПЕТЪК. Прожекцията на „Синьо сирене“ започва в 19 часа в Летния театър във Велико Търново.

Тийнейджърът Димитър Славов е в основата на първия по рода си ученически проект за пълнометражен игрален филм. Димитър започна да работи над идеята си преди две години, когато беше единадесетокласник в Американския колеж „Аркус“. Тази година той завърши средното си образование и вече е студент в Нов български университет, където ще учи в специалността „Кино и телевизия“.

Димитър Славов е автор на сценария, той е и режисьор на едночасовия филм. „Заглавието е метафорично с идеята, че както синьото сирене първо трябва да се развали, за да стане вкусно, така е и с всичко останало. Особено с важните неща, като любовта, приятелството, мечтите, за които става дума във филма”, разказва Димитър. Преди да задвижи проекта си, той направил проучване и разбрал, че никой досега не се е заемал с такава задача. Малко са и тези, които открито се осмеляват да говорят за пороци като наркотиците и за несподелената любов.

Четири житейски истории разказва Димитър в „Синьо сирене”. Те са за любовта и избора, който едно момиче трябва да направи между две момчета, за мечтите, които се сбъдват, и за тези, които не се случват, за наркотиците и за това как тийнейджърите се оказват хванати в капана им. Четвъртата е за загубите, които всеки човек преживява в живота си. Накрая на филма една картина събира заедно всички герои. „Тя е вълшебна картина, която вдъхновява, защото в нея е закодирана Божията искра. Всички герои успяват да я видят и да решат как могат да променят живота си”, казва Димитър и признава, че не е случайно, че филмът завършва с темата за изкуството. „Изкуството е сила и аз съм убеден в това. Понякога си мисля, че артистите наистина не знаят или не вярват колко власт имат, особено над младите хора. Те следват модата, която артистите създават, подражават им и са способни да променят мисленето и живота си според зададената мода“, категоричен е Димитър.

В СРЕДНО УЧИЛИЩЕ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“, В ХОТЕЛ „ПРЕМИЕР“ И В ЕДИН ПРАЗЕН ПОДЗЕМЕН ГАРАЖ СА ПРАВЕНИ СНИМКИТЕ НА „СИНЬО СИРЕНЕ“. „Истинската магия я усетих именно в този гараж, който в началото приличаше на бункер – едно празно и забравено пространство. Когато сложихме прожекторите и се събрахме там с камери и снимачно оборудване, вече беше истинско студио. А аз разбрах, че съм започнал да правя нещо много важно и сериозно и не мога вече да се върна назад“, усмихва се Димитър. После тийнейджърът признава, че за тези две години, в които работил над филма си, самият той пораснал и променил много от философските си възгледи за живота.

Ния Русева, която все още учи в Професионалната гимназия по туризъм във Велико Търново, и Стоян Рачков, вече бивш ученик на Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“, изпълняват главните роли. С Димитър са работили още Виктор Емануилов и Калина Яворова, които също като него вече са завършили училище. И двамата са възпитаници на Природо-математическата гимназия и вече са студенти в Англия. Ивана Джановска е заминала за Тайланд почти веднага след края на снимките, изброява колегите си Митко.

Той е решил да качи филма в интернет веднага след премиерата и да го остави да бъде достъпен за всеки, който иска да го види. „А аз искам да продължа да правя филми. Може би не веднага, макар че вече имам идеи в главата си. Но една година ще си почина и ще уча. После пак ще започна да снимам“, казва Димитър, който е роден в Бургас, но семейството му от години живее в Димитровград.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!