10 четения

Среднистите по-търсени на пазара на труда от висшистите

Заявките са само за обикновени професии, заварчици и стругари са сред най-конвертируемите

работниците със средно образование вече са по-добре платени и търсени на пазара на труда от висшистите, сочи анализ на дирекция „Бюро по труда „ във Велико ТЪРНОВО. Причината е прозаична – вузовете масово бълват безработни висшисти, за да си вземат таксите за обучение. Съотношението между свободни позиции пък надхвърля 10 към 1 в полза на по-тясно квалифицираните кадри, макар и с по-малка степен на образование. Във Велико Търново в момента най-търсени са сервитьорите, работници с ниско образование, които се ангажират за сезонна работа в селското стопанство, готвачи, чийто ангажимент също е със сезонен характер, както и педагози. Противно на логиката, онези, които са със средно и по-ниско образование, много по-лесно си намират работа, отколкото висшистите. Изключително рядко са вече търсещите препитание като шлосери, заварчици или стругари, а обявените свободни позиции за тях са десетки. Този факт също диктува пазара на труда в момента. В момента в местния трудов посредник има около 200 обявени свободни работни места. Доста свободни позиции има и за хора с ниска квалификация и образование за селското стопанство.

Шанс имат и висшистите педагози, които преподават английски, математика, литература и други чужди езици, тъй като и за тях са заявени множество позиции.

ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПОСТЕПЕННО НАБИРА СКОРОСТ И ПРОФЕСИЯТА НА ЧАСТНИЯ УЧИТЕЛ И ДЕТЕГЛЕДАЧЪТ. Към нея се насочват най-вече пенсионирани педагози, които припечелват допълнително, като гледат и подготвят ученици.

В Горна Оряховица масово търсят букмейкъри, стругари и работници с турски

ПОВЕЧЕ ОТ 150 СВОБОДНИ РАБОТНИ МЕСТА СТОЯТ НЕЗАЕТИ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА, ПОКАЗВА СПРАВКА В МЕСТНАТА ДИРЕКЦИЯ „БЮРО ПО ТРУДА”. Предложенията са предимно за обикновени длъжности без особена квалификация. Интересното е обаче, че се търсят и попълнения за доста екзотични позиции и доста редки професии. 20 работни места набират няколко букмейкърски компании. Задължително обаче е владеенето на английски език, както и компютърни умения. Мераклиите веднага могат да почнат работа към някои от популярните сайтове за онлайн залози. Обявени са и 15 свободни позиции за контрольори на разплащанията към тези сайтове. Не могат да се попълнят все още и 30-те свободни работни места за социални асистенти. Няколко фирми пък набират специалисти за обслужване на клиенти с писмен и говорим турски език. Тук свободните места са цели 35.

Търсят се и 14 стругари, както и множество сервитьори и бармани, както и готвачи и продавачи.

С. МАРИНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!