35 четения

Търновка преподава в Държавната консерватория в Анкара

Ива Йонова е обучавала млади оперни певци и във Виена и в Китай

10 СТУДЕНТИ ЗАПОЧВА ДА ОБУЧАВА ОТ НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА В ДЪРЖАВНАТА КОНСЕРВАТОРИЯ НА АНКАРА ТЪРНОВКАТА ИВА ЙОНОВА. Тя сама е подбрала младите оперни гласове, с които ще работи, при това тази година вместо 10 първокурсници в музикалния университет са приети 15 по настояване на търновката. 10 от тях влизат в нейния клас, с останалите ще работят колегите й. 111 момчета и момичета са се явили на прослушването, в което основна роля е имала именно талантливата търновка.

Оперно пеене и вокални ансамбли са двата предмета, които Ива Йонова преподава в Анкара. Тя работи в консерваторията от миналата учебна година и в момента само двама са българските преподаватели там на щат. Свои класове като хоноруван преподавател води и Йълдъз Ибрахимова. „Когато започнах, студентите ми бяха девет от подготвителния клас до последния курс. Едно момиче само беше дипломантка и тя завърши успешно, което е огромен успех и за мен самата“, признава Ива. След успешната първа година ректорското ръководство предложило веднага нов договор на търновката и тя приела.

„Искам да създам артисти, а не просто хора, които добре владеят теорията. Затова и ходим по участия със студентите. Едно от най-хубавите преживявания беше на 3 март, когато пяхме по покана на Надежда Михайлова. Беше невероятно да слушаш как българи и турци пеят заедно химните на своите страни“, разказва Ива Йонова.

Историята й с консерваторията в Анкара започнала след майсторския клас по белканто (belcanto, от италиански „красиво пеене”), който тя води там миналата година. Само за три дни търновката работила с 35 млади оперни изпълнители и когато отишла на последната си среща със своите студенти, получила предложение за работа лично от ректора на консерваторията проф. Метин Мюнзур. Ива приела, без да се замисли, и сега не съжалява за избора си. Още в първите си дни като преподавател тя разбрала, че консерваторията в Анкара е създадена и организирана точно по модела на българската консерватория, което е достатъчно доказателство за това колко добър е родният модел в обучаването на млади гласове.

Ива Йонова е родена във Велико Търново, но от години живее във Виена и пее по световните сцени. Освен това вече трупа педагогически опит в университети и консерватории по света. Преподавала е в „Прайнер” във Виена, както и в музикалните академии на многомилионните китайски мегаполиси Вейфан и Джънджоу.

През лятото е имала концерти и майсторски клас във Виена. Пяла е и на един оперен галаконцерт с двама тенора – Хуан Карлос Петруциело и Карстен Зюс, който е солист на Народната опера във Виена. Концертът се е състоял в рамките на летния фестивал в Бад Кисинген в Германия. Веднага след това Ива е получила покана за идния католически Великден отново да пее във фестивалната зала на театъра. Освен това е решила да концертира и с новите си студенти, при това част от концертите ще са в България.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!