146 четения

От плантациите с черница, акация и орех в Сломер ще правят яхти и цигулки

Община Павликени печели по 26 лв. на декар от наем на земите си

КРАЙ ПАВЛИКЕНСКОТО СЕЛО СЛОМЕР ГЕРМАНСКИ ИНВЕСТИТОР ОТГЛЕЖДА ОГРОМНИ ПЛАНТАЦИИ С ЧЕРНИЦА, АКАЦИЯ И ОРЕХ. Фиданките са отглеждани по новаторски способ и за съвсем кратък период някои от тях са достигнали височина до 4 метра, разказа кметицата Бонка Петрова. Дървесината ще се използва за направата на музикални инструменти, както и за яхти, а вложението е на немската компания „Лигнум“.

„Този тип земеделие е екологично чисто и е важно и за местния стопански живот. Чужденците са проучвали много места, но са избрали нашето село заради изключително подходящия климат”, обяснява местната управничка. Според технолозите на фирмата плантацията в Сломер ще включва и редките и изключително скъпи дървесни видове – хималайски и атласки кедър и скоруша“, обясни Петрова.

За да се постигне пълна прецизност и качество на дървесината, практически всяко дърво се наблюдава стриктно и му се поставя уникален номер, след което се оформя паспорт. Електронни датчици пък следят всички показатели и ги отчитат в реално време. Така даже и незначителни отклонения и проблеми водят до мигновена намеса.

Подбраните дървесни видове растат изключително бързо и имат сходни качества с тропическата тикова дървесина, смятана за най-скъпата в света.

Създадените в Сломер насаждения са нагледен пример как трябва да се привличат инвеститори в позапустели райони с минали традиции в областта на земеделието. Докато в останалите подобни селца със затихващи функции и липса на млади хора се вайкат, че няма препитание, а постигнатото в отминалата епоха е обречено на разруха, тук се действа.

Изготвен е профил на пустеещите общински земи, приложени са данни за климат, локация и всичко необходимо за отдаване. Това улеснява до крайна степен немската компания „Лигнум холдинг”, която се появява миналата година, обясни на свой ред кметът на Павликени Емануил Манолов. Германците оглеждат няколко населени места на територията на страната, но предпочитат Сломер заради условията, които им предлага Община Павликени. „Имахме доста пустеещи общински земи. Земята е богатство, а нашата е комасирана и удобна за ползване. Предложихме и пълно административно съдействие. Така хората решиха да вложат средства при нас”, разказва павликенският градоначалник.

Земите В СЛОМЕР с обща площ от 440 дка са отдадени на дружеството за период от 25 години. Те са със статут на пасища и по общинските наредби наемът от тях е около 8 лв. на декар. Договорът с „Лигнум” обаче е за по 26 лв. „Инвеститорът се съобразява и там, където има пътища или чешми, се осигурява достъп. По договор на всеки 100 дка се разкриват по 12 работни места, а по време на кампания по добив те достигат до 25 – 30”, обясни още Манолов. Ефект от засаждането на фиданките има и върху пчелините заради новите акации. В района пчелари вече започват да изместват кошери, разказва кметицата Бонка Петрова и допълва, че инвеститорът ще оправи и всички полски пътища, а след третата година ще позволи на пастирите да карат стада на паша в насажденията. „Голям проблем ни бяха полските пътища, но вече са ремонтирани и по тях се минава. Германците се погрижиха и за това”, разказва Петрова.

В Сломер дружеството създава уникални насаждения от финодървесни видове, като бяла акация, черница, череша и черен орех, използвайки взаимодействието на няколко основни фактора, като плодородни почви, благоприятен микроклимат и полагане на интензивни грижи за стопанисването. След изтичане на наемния договор горите ще се рекултивират или ще останат издънкови.

Подобна инвестиция в момента се подготвя и в друго павликенско село – Недан. Същата компания има и множество насаждения в Свищов и Попово.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. авторът

3 коментара за “От плантациите с черница, акация и орех в Сломер ще правят яхти и цигулки

 • 30.09.2016 в 20:59
  Permalink

  A kazvat li vi kolko godini raste orehat predi da e goden za dyrvodobiv??

  Отговор
 • 30.09.2016 в 21:00
  Permalink

  I oshti neshto – tova 100% e Europian funded project. I nakraia ….

  Отговор
 • 02.10.2016 в 18:47
  Permalink

  А какво ли ще стане, ако след някоя година стадо мангали мине с резачките и ореже скъпоценните дървета? Германецът ще гледа като застрелян.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!