2 четения

Повече от 1000 търновски ловци погват от събота дивите прасета

Повече от хиляда ловци от 31 дружини на сдружение „Ловно-рибарско дружество „Сокол 1884” във Велико Търново ще открият в събота сезона за лов на дива свиня. Пушките са готови, изпробвани по време на ловните излети за прелетен дивеч, а кучетата свинари като стопаните си нямат търпение да подгонят глиганите. По време на проведения в Ловния дом във Велико Търново задължителен инструктаж на председателите на дружините и ръководителите на лова бяха припомнени техните задължения и правилата, които са задължителни за всички членове на ловната организация. Кирил Бояджиев, специалистът по ловно стопанство в сдружението, беше категоричен, че ръководители на лова, които не са инструктирани, тази събота и неделя ще трябва да отстъпят поста си на други.

„Целта е да има отстрелян дивеч и да няма ранени ловци”, каза още Кирил Бояджиев. Важно е да се спазва ловният закон. Всяка ловна дружина има план за отстрела на дива свиня. Ако той се изпълни по-рано, например през ноември, ловът ще се спира, ще се направи контролна таксация, за да има отново ловни излети. И още нещо – по време на свинския лов не се стреля по друг дивеч. Много е важно разрешителните за ловуване да се попълват правилно. Така ще се избягнат глобите, които държавното горско стопанство „Болярка” във Велико Търново може да наложи на ръководителите на лова, които не изпълняват това свое задължение.

Не на последно място е вземането на проби за изследване на класическа чума и трихинелоза по дивите прасета и на бяс по лисиците. Такива заболявания отдавна не е имало в района, но изследванията ще помогнат да се откриват такива случаи и да се предотвратяват неприятните последици за хората.

Кирил Бояджиев напомни и за ритуалите след успешните ловни излети – дъбовата клонка в устата на отстреляния дивеч, уважението към него. Трябва да се внимава и за туристи и дървари в ловните полета, за да се избегнат инциденти.

Милка ДЕНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!