6 четения

Камион разля 1,5 тона фосфорна киселина край Джулюница

Камион, превозващ 22 тона фосфорна киселина и парафин, е разлял част от опасния товар на главния път София – Варна край Джулюница. Инцидентът е станал около 22,20 часа в четвъртък на около 15 км от Велико Търново. В злополучната вечер тирът се е движил с висока скорост в посока към старата столица. Когато наближил разклона за Джулюница, шофьорът забелязал монтираната камера за видеонаблюдение и набил спирачки. При рязкото спиране баките с химическите вещества се разместили и разхерметизирали. От тях изтекли около 1,5 тона фосфорна киселина върху пътното платно. Разливът обхванал около 100 кв. м от асфалтовата настилка на около 5 метра от видеокамерата.

Водачът на тира незабавно подал сигнал на тел. 112. На местопроизшествието след минути пристигнали 4 пожарни и други специализирани автомобили. Пътният участък бил отцепен от служители на КАТ. Доставена била хидратна вар, с която разливът бил посипан, за да се неутрализира фосфорната киселина.

„Обработката на пътното платно се извърши от огнеборци със специално защитно химическо облекло и дихателни апарати, тъй като съприкосновението на киселината с кожата е изключително опасно. Веднага след това служители от Областното пътно управление започнаха опесъчаването на района“, обясни директорът на Регионалната дирекция ПБЗН – Велико Търново, комисар Красимир Кръстев.

Операцията по обработката на химикала се е провела под наблюдението и ръководството на експерти от Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) в старата столица. На място е присъствал и областният управител на Велико Търново проф. Пенчо Пенчев.

Според екоинспекторите няма нанесени щети върху пътната настилка и околната среда. Акцията по обезопасяването на терена продължила близо 6 часа, като е приключила в 3,55 часа в петък и пътят бил отворен за движение. По случая е образувано досъдебно производство. Служители на ДАИ са започнали незабавна проверка на камиона и фирмата превозвач. Транспортираните фосфорна киселина и парафин се използвали в хранително-вкусовата промишленост и в месопреработването.

Н. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!