11 четения

Паметна плоча провокира ученици да направят препис на „Крадецът на праскови“ от Емилиян Станев

ВЪЗПИТАНИЦИ НА ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ „Д-Р ВАСИЛ БЕРОН” СА РЕШИЛИ ДА НАПРАВЯТ ПРЕПИС НА „КРАДЕЦЪТ НА ПРАСКОВИ“ ОТ ЕМИЛИЯН СТАНЕВ. Те ще започнат на 5 октомври на Международния ден на учителя.

Идеята е на момчетата и момичетата, които провеждат учебната си практика в грандхотел „Янтра”. До една от стаите в хотела те всеки път виждат табела, която гласи: „В този апартамент е отсядал класикът на българската литература академик Емилиян Станев. Почетен гражданин на Велико Търново. 2007 г.“

Надписът е впечатлил и провокирал интереса на бъдещите професионалисти в сферата на туризма, казват от училището и признават, че инициативата на техните възпитаници е свързана и с няколко годишнини. През февруари следващата година се навършват 110 години от рождението на Емилиян Станев. През 2017 година се навършват 69 години от написването на повестта и 53 години от създаването на филма „Крадецът на праскови“.

Заедно с преписа ще бъде проведена и творческата работилница „Пословично четене“. Ученици от гимназията по туризъм ще четат български пословици и поговорки и ще подаряват флаери навсякъде, където преписът е „на гости“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *