7 четения

Старопрестолнината е водеща в новите дестинации на Министерството на туризма

ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е ВОДЕЩ ГРАД В НОВИТЕ КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКИ ДЕСТИНАЦИИ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ТУРИЗМА. Те са общо осем и бяха представени от министъра на туризма Николина Ангелкова по време на престижния международен форум „16+1”. Първата среща на кметове от страните от Централна и Източна Европа и Китай се проведе в София, а делегация от Световната федерация на туристическите градове посети преди това старата столица като водещ фактор в новите дестинации.

От болярския град започва националният тур „Столиците и градовете на българските царе и патриарси”. Включените туристически обекти са крепостите Царевец и Трапезица, заедно с храмовете „Свети Четиридесет мъченици”, „Св. св. Петър и Павел” и „Свети Димитър”. Дестинацията продължава към Русе и забележителностите в региона, Шумен, старите столици Плиска и Велики Преслав, Силистра и завършва във Варна.

Велико Търново със Самоводската чаршия, улица „Гурко”, музеите „Възраждане и Учредително събрание”, „Нова и най-нова история”, Сарафкината къща и цялата стара част на града е неизменна част от маршрута „Българската архитектура и занаятчийство”. В дестинацията централно място заема и архитектурният резерват Арбанаси с автентичните възрожденски къщи. Турът включва също десетки забележителности в София, Панагюрище, Копривщица, Сопот, Калофер, Шипка, Габрово, Сливен, Котел, Жеравна, Пловдив и Пещера.

„16+1” е инициатива на правителството на Китай, целяща да поощри сътрудничеството между Китай и шестнадесетте страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

Е. СВЕТОСЛАВОВА

Един коментар за “Старопрестолнината е водеща в новите дестинации на Министерството на туризма

  • 03.10.2016 в 17:17
    Permalink

    Търново е един западащ град,управляван от алчни и некадърни феодали.Какъв туризъм?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!