6 четения

Творби на млади архитекти за 350 хил. лв., дадени на В. Търново, отидоха в небитието

ПО-МАЛКО ОТ ДВЕ ГОДИНИ ПРОСЪЩЕСТВУВАХА ПРОИЗВЕДЕНИЯ НА ИЗКУСТВОТО, ДЕЛО НА МЛАДИ АРХИТЕКТИ ОТ ЦЕЛИЯ СВЯТ, КОИТО БЯХА РАЗПОЛОЖЕНИ НАВСЯКЪДЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПО ВРЕМЕ НА ЕВРОПЕЙСКАТА СТУДЕНТСКА АСАМБЛЕЯ. За събитието, което се проведе за пръв път в старата столица през 2014 г. бяха похарчени 350 хил. лв. В края на миналата седмица с машини бе изрязан един от проектите пред Хуманитарна гимназия. Наш екип бе призован на място от ужасени великотърновци, но установи единствено останките. Според запознати атракциите вече са се оказали ненужни и са премахнати от общинарите, които не положиха никакви грижи за опазването им. Идентична е и съдбата на възстановения плаж на р. Янтра под бента. Мястото също бе облагородено от младите архитекти, но след това буреняса, а дървените мостове, места за пикник и лежанки изгниха. Така нахалост отиде трудът и общинските средства за творбите на 550 студенти, които дойдоха за асамблеята. По време на асамблеята се реализираха 42 конструктивни и теоретични проекта, инсталации, пърформанси и други привлекателни атракции. Вече ги няма творбите им пред парк „Марно поле” и паметника „Асеневци”. „Павилионът на щастието” е захвърлен в двора на строителния техникум. Останала е единствено панорамната тераса на ул. „Независимост”, показа наша проверка. Така нито едно произведение на изкуството, с едно изключение, вече не се ползва в градска среда, каквато бе идеята и за каквото бяха отпуснати общинските пари. Асамблеята се провежда от 34 години насам, но дойде в България за първи път. Бюджетът е около 350 000 лв., 90% от тях осигурени от спонсори, а останалата част от общината, обществени и професионални организации.

Стилян НАЙДЕНОВ

 

6 коментара за “Творби на млади архитекти за 350 хил. лв., дадени на В. Търново, отидоха в небитието

 • 03.10.2016 в 12:43
  Permalink

  За това трябва да се спре да се прави каквото и да е. Когато започнем да си опазваме нещата, които са ни дадени или които имаме тогава.
  То само с хленчене че нищо не става трябва и да се пази

  Отговор
 • 03.10.2016 в 15:38
  Permalink

  Поредните пари на вятъра, налети покрай мераците да ставаме културна столица на Европа… Единственото стойностно нещо бе площадката за наблюдение, останалото бяха абсолютно абстрактни бутафории за убиване на номера…

  Отговор
 • 03.10.2016 в 16:34
  Permalink

  Ако две дъски с пирон някой нарича Произведения на изкуството,то двора на село е пещерата на Али Баба!

  Отговор
  • 04.10.2016 в 2:52
   Permalink

   Ako tova e taka, zashto pone plazha i okolnostta , obosobeni za piknik ne se poddurzhat, ili e mnogo trudno da se misli dve krachki napred i za horata, izbrali t.n. obshinski suvet, che i kmet?? Kmete, kmete, da podkarvash obshtinarite napred i da zatvorish vratata sled sebe si !

   Отговор
  • 04.10.2016 в 6:40
   Permalink

   Ами отивай си на село, от където си дошъл! Той, манталитета (селският, имам предвид) най-трудно се променя.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!