6 четения

84 социално слаби и безработни ще имат втори шанс за препитание

Областната комисия одобри предложенията на 10-те общини за работа на най-уязвимите групи

84 РАБОТНИ МЕСТА МЕЖДУ ДЕСЕТТЕ ОБЩИНИ ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ РАЗПРЕДЕЛИ НА СВОЕ ЗАСЕДАНИЕ В ПЕТЪК постоянната комисия към Областния съвет за развитие на региона. От работните места за следващата година 63 ще са на постоянен трудов договор, а останалите 21 – на временен. Хората, които ще бъдат назначавани в общо 45 населени места на областта, трябва да са или безработни младежи до 29-годишна възраст, или нискообразовани, или с увреждания. Освен това се допускат лица в пенсионна възраст, които обаче нямат стаж за пенсиониране, както и продължително безработни, а избора ще направят бюрата по труда в региона. Финансирането на тази заетост е на стойност 188 725 лв., очаква се одобрението им от социалното министерство.

За община Велико Търново за следващата година са отпуснати 7 места. По две от тях са за Дебелец и Килифарево, а по едно за Самоводене, Ресен и Водолей. Те ще са на пълен работен ден и ще чистят площади, улици, зелени площи, отводнителни канали, речни корита, детски площадки и гробищни паркове.

В Горна Оряховица трябват трима души за общи работници, които да хигиенизират и поддържат обществени пространства. По един ще наемат в Долна Оряховица, Драганово, Първомайци и Поликраище и те също ще са на пълен работен ден.

Най-много – 15 души, е заявила община Елена, но те ще са на непълни работни дни и ще поддържат пътища, ще чистят канавки, ще опесъчават улици. Необходимост от един работник са заявили селата Тодювци, Средни колиби, Палици, Мийковци, Чакали, Костел, Константин, Илаков рът, Каменари, Беброво, Буйновци и Блъсковци, а общинският център е заявил трима души.

Община Златарица ще наеме на пълен работен ден 8 човека за поддръжка на пътища, почистване на канавки, затревяване и т.н. От тях четирима са за града, трима за село Родина и един за село Сливовица.

В Лясковец ще бъде нает само един човек за нуждите на Домашния социален патронаж на пълен работен ден, а в община Павликени – 8 човека, също за 8 часа работа, ще се грижат за снегопочистването и поддръжката на обществени места. От тях четирима са нужни за общинския център и по един за Бяла черква, Караисен, Недан и Върбовка. Девет човека, но на непълен работен ден като сезонни работници, са необходими в община Полски Тръмбеш, а за община Свищов трябват 7 души. Те ще поддържат обществени пространства, като двама от тях ще чистят площадите, други двама – улиците от четвъртокласната пътна мрежа и вътрешнокварталните улици, а по един работник – второстепенните улици, детските площадки, тротоари и пешеходни зони, като и гробищния парк.

За община Стражица са заявени общо 9 души на постоянен трудов договор като общи работници. От тях четирима ще отговарят за селата Горски Сеновец, Николаево, Ново градище, Водно и Теменуга и 5 за града. В Сухиндол ще бъдат наети за пълен работен ден 7 човека.

Елена ЧАМУРКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!