10 четения

Вицепрезидентът Маргарита Попова уважи първия учебен ден във ВТУ

Академичната година започва с 2250 първокурсници

ВИЦЕПРЕЗИДЕНТЪТ НА БЪЛГАРИЯ МАРГАРИТА ПОПОВА ОТКРИ НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“. Тържествената церемония се състоя пред паметника на светите равноапостоли братята Кирил и Методий и на нея присъстваха още зам.-председателят на Народното събрание Иван Иванов и неговите колеги – депутатите Марияна Бояджиева и доц. Милен Михов, областният управител проф. Пенчо Пенчев, членове на университетското настоятелство и на Академичния съвет, студенти и гости от чуждестранни университети, посолства и институции.

„За всички нас днешният ден е празничен, особено за ръководството на университета, защото виждаме толкова много млади хора пред себе си. Убеден съм, че ще имаме по-добра година, защото първи път от дълго време можем да дишаме по-спокойно. Великотърновският университет се стабилизира. Преди няколко дни във Виена открихме учебната година. Започваме с магистърска програма „Бизнес администрация“ на немски език и мисля, че това е правилната политика за нашия университет – европейската политика“, каза в словото си ректорът на университета проф. Христо Бонджолов. След това припомни, че държавата вече е помогнала на вуза, подкрепяйки оздравителната програма, и за малко повече от година две трети от дълга се е стопил.

„Но и ние не сме чакали само някой да ни помогне. Тръгнахме да разработваме нова стратегия за развитие на университета. И основното действащо лице в нея е бизнесът. Партньорство ни предложиха различни фирми, във Виена ни поканиха да представляваме България в два големи международни проекта. Така че пред всички вас се отварят големи възможности. Моята молба е само една – да се учите, да се квалифицирате и да останете в България“, допълни ректорът и обясни на най-младите студенти, че ако искат, те биха могли да се образоват и едновременно с това да работят, защото университетът, който остава един от най-големите работодатели в областта, предлага около 1000 работни места.

„15 СЕПТЕМВРИ И ПЪРВИТЕ ДНИ НА ОКТОМВРИ СА СВЕЩЕНИ ДНИ И ХУБАВИ ПРАЗНИЦИ ЗА ВСИЧКИ ПОКОЛЕНИЯ, ЗАЩОТО ЗНАНИЕТО И УЧИЛИЩЕТО СА НЕЩАТА, с които преживяваме през вековете и през историята. Те са част от нашата същност, от нашата идентичност, част от нашето минало, от нашето настояще и залог за светло бъдеще. Ако ви няма вас, ако я няма вашата мотивация, ако ги няма вашите светли лица и хубави усмивки, няма да я има и мотивацията на ръководството на университета, да работи и да се бори за висшето училище“. С тези думи започна приветственото си слово вицепрезидентът на България. Маргарита Попова, която е и лектор в Стопанския факултет на ВТУ, призова студентите да имат самочувствие, че учат тук, и пожела мотивация на преподавателите. „Просперитет без духовност, достойнство, знание и уважение и без вярност и обреченост на каузи няма. Затова не забравяйте, че можем да успеем не само ние, но и целият ни Стар континент и човечеството, ако забравим суетата на днешния ден, ако оставим малко настрани тази огромна жажда и алчност за материално благополучие и заложим на духовното, което днес е твърде смалено и забравено. Няма политици, няма свръхчовеци, които да могат да извадят човечеството от криза, ако нямат духовност в сърцата и душите си. За бездуховници и за никъдници няма място в света“, заяви вицепрезидентът.

НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА ВЪВ ВТУ ЗАПОЧНА С 2250 ПЪРВОКУРСНИЦИ. 500 ОТ ТЯХ СА ИЗБРАЛИ ДА УЧАТ ПЛАТЕНО. Още 40 студенти в дистанционната форма на обучение ще има вузът ни тази година от Виена.

По традиция след официалните поздравления първокурсниците положиха студентската клетва, написана от поета Радко Радков, кавалер на френската култура и двукратен носител на Наполеоновата награда „Солензара”. След това гостите от Твер засадиха и два кедъра зад паметника на светите братя Кирил и Методий като символ на дългогодишното, успешно и ползотворно сътрудничество между двата университета – Великотърновския и Тверския.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

2 коментара за “Вицепрезидентът Маргарита Попова уважи първия учебен ден във ВТУ

 • 04.10.2016 в 13:10
  Permalink

  Всичко хубаво, но кога ще обещаят на студентите че като завършат ще получават европейски заплати. Защото ако продължава сегашната политика на управляващите да хвалят пред чужденците евтината работна ръка в България, просперитет никога няма да има. Ще продължават да награждават с ордени способни АМЕРИКАСКИ учени с български имена, които повишават благоденствието на чужди държави, а не на нашата.

  Отговор
 • 04.10.2016 в 21:17
  Permalink

  КП СС,БКП, -КПСС,БКП, – Веечна друужба, веечна дружбаа, УРАААААА, …Ураааааа, Урааа

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!