136 четения

Германски лекар купува 10 кирпичени къщи в Дединци, ще прави екоселище

10 ПОЛУРАЗРУШЕНИ КИРПИЧЕНИ КЪЩИ В БАЛКАНСКОТО СЕЛО ДЕДИНЦИ ЖЕЛАЕ ДА КУПИ ГЕРМАНСКИ ЛЕКАР, влюбен в българския бит, култура и природа. Д-р Ернст Юде е депозирал и инвестиционно предложение за това до Община Златарица, което ще се гледа на сесия на местния парламент. Идеята му е в Дединци да бъдат възстановени всички самосрутващи се имоти, които в момента са изоставени на произвола. „Предложението му е да плати по около 4 хил. лв. за тези полуразрушени кирпичени къщи, включително и намиращото се в окаяно състояние читалище. Дединци е много интересно село, макар инфраструктурата му да е ужасна. В плановете на д-р Юде влиза възстановяването на имотите в автентичен вид и изграждането на екоселище. Практически той ще придобие половината златаришко селце, което е в едно кметско наместничество, заедно със съседните Дедина и Равново. Голяма къща в същото населено място има и канадец. Още няколко имота пък са закупили българи.

Дединци има много интересна съдба. През 1981 година цялото село е изселено заради активизирало се свлачище и къщите са предадени на общината. Един от предишните кметове на Златарица Стефан Добрев е поръчал да се изготви карта на Дединци, за да се установи точният брой на имотите, но се оказва, че държавата не е актувала доста от тях. Междувременно няколко наследници си възстановяват къщите обратно, а другите остават общински. Именно тях иска да закупи медикът. Преди три години той успява да купи в Елена къщата на именития българин, общественик и крупен търговец Юрдан Петков Тодоров, в която е живяла и неговата дъщеря Мина, музата на поета Яворов. Плановете му са за период от 2 – 3 г. историческата постройка да е новият културен център във възрожденското градче, включващ галерия и магазинчета за сувенири.

Германецът попада в Елена преди пет години благодарение на немска организация, помагаща на деца с увреждания и туберкулозно болни в региона. Когато го развеждат и му показват забележителностите, научава, че емблематичната къща е изоставена, независимо че е била дадена на общината от собствениците й да я ползва, имало е музей и галерия, но след като покривът протекъл, е била затворена. Именно тогава я и купува. Сега иска да стори същото и с изоставените къщи в малкото златаришко село.

Стилян НАЙДЕНОВ

Един коментар за “Германски лекар купува 10 кирпичени къщи в Дединци, ще прави екоселище

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!