23 четения

ДРАМАТА НА ЕДИН ИЗБИРАТЕЛ. Темида върти в омагьосан кръг пенсионер от Стражица, подсъдим за двойно гласуване

Петко Тарев ще гласува за Митьо Пищова и Радо Шишарката

70-ГОДИШЕН ОТ СТРАЖИЦА СЪС 165 ЛЕВА ПЕНСИЯ Е В ОМАГЬОСАНИЯ КРЪГ НА РОДНАТА ТЕМИДА, защото е подсъдим за двойно гласуване на последните местни избори. Петко Тарев цял живот е бил на ръководни длъжности в Стражица, инженер и винаги е гласувал. Никога не е имал вземанедаване с полиция, съд и прокуратура. Сега обаче е клиент на съда месеци наред и казва, че ако го осъдят, иска да му наложат най-високата глоба от 5000 лева. Ако пък бъде най-накрая оправдан, ще съди държавното обвинение. И да, вече е решил за кого ще гласува на президентските избори – за двойката Митьо Пищова и Радо Шишарката. В знак на протест!

ХРОНИКА НА ДЕЛОТО

СЛЕД ИЗБОРИТЕ МИНАЛАТА ЕСEН ПЕТКО ТАРЕВ Е ОБВИНЕН, че е гласувал два пъти за националния референдум. Мъжът бе даден на съда в Горна Оряховица, където получи 1000 лв. глоба. След негова жалба до Окръжния съд присъдата е отменена и делото е върнато на прокуратурата в Горна Оряховица да бъде внесено отново в местния Районен съд. Вторият процес продължава. Човекът бил лишен от адвокатска защита по време на делото в ГОРС, което се гледало, без подсъдимият да има адвокат. По време на досъдебното производство му бил назначен служебен защитник, но той го отказал, защото бил член на Общинската избирателна комисия. После Петко поискал нов адвокат, но такъв не му бил осигурен. След като го осъдили да плаща сериозната глоба, той се оплакал на окръжните магистрати, които уважили жалбата му. Петко Тарев бил регистриран с постоянен и настоящ адрес в Стражица през последните шест месеца преди провеждането на местните избори и националния референдум. Съгласно изборния кодекс гласуването се извършва въз основа на избирателни списъци, като всеки избирател се вписва само в един избирателен списък – този по постоянен адрес. Отивайки да гласува, 70-годишният гласоподавател не знаел в коя секция трябвало да направи това – по постоянен или настоящ адрес, и носейки в себе си удостоверение за настоящ адрес, отишъл първо в СИК, която се намирала в пенсионерския клуб. Там попитал може ли да гласува, или трябва да отиде в другата секционна избирателна комисия. В пенсионерския клуб му казали, че може да гласува, макар да го нямало в списъка. След това за по-сигурно дядото отишъл и гласувал и в секцията по постоянен адрес, където го имало в списъка.

ИСТОРИЯТА ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ПОДСЪДИМИЯ

„Цял живот съм гласувал, но такова чудо не ми се беше случвало. Имам два адреса – постоянен и настоящ, като много други хора. Сутринта в деня на изборите отидох да гласувам и се появиха двама мъже пред секцията да ме притискат и да ми кажат дори за кого да гласувам. Прибрах се у дома, защото ми стана много обидно. Броени дни преди изборите вече бях подал подобна жалба до полицията за заплахи, свързани с изборите. Внимание не ми обърнаха. След като се случи и в деня на изборите, се зачудих какво да правя и отидох да запаля свещ в храма, просълзих се, макар да съм корав българин…“, започна своя разказ в редакцията на „Борба“ в петък бай Петко.

След размисъл в църквата той отишъл във въпросната секция, която била в пенсионерския клуб. Питал дали може да гласува тук, макар адресът да не бил в личната му карта. Не го върнали. „Да ви кажа честно, май отидох от страх, но за мое голямо учудване в секцията никой не ме върна, не ми казаха, че тук не мога да гласувам, а трябва по постоянния си адрес. Бях посрещнат лично от председателя на секционната комисия. Попълних бюлетини и декларации и ги оставих на председателката, като я помолих да ги прати в секцията, в която трябва да гласувам, и си тръгнах. Та реално тук аз не съм си дал вота и го направих после в другата секция”, твърди Петко Тарев. Същия ден той влязъл в сайта на Общинската избирателна комисия и там нямало отбелязани никакви нарушения за вота. След това обаче станал клиент на прокуратурата и му повдигнали обвинение. Той категорично отказал да му снемат пръстови отпечатъци, защото бил унизен, а такава подигравка не е очаквал.

Поредното заседание на поредното му дело в Горна Оряховица е насрочено за 27 октомври т.г. Тогава трябвало да бъдат разпитани свидетели, на които досега не била давана думата.

„Знаете ли кое още е много тъжно в моята история – аз заради мизерната си пенсия ходя в съда с дрехи втора употреба, а свидетели и други срещу мен са в бутикови дрехи. Въпреки това искам да кажа, че вярвам в съдебната институция и разчитам на нея. В една от защитните си речи вече казах, че на Лайпцигския процес Георги Димитров не е победил случайно, а защото немското правосъдие е било желязно и обективно”, заяви още избирателят Петко Тарев.

Нели СУКОВА

4 коментара за “ДРАМАТА НА ЕДИН ИЗБИРАТЕЛ. Темида върти в омагьосан кръг пенсионер от Стражица, подсъдим за двойно гласуване

 • 04.10.2016 в 14:03
  Permalink

  Как може такава наглост, да гласува два пъти и после да се прави на неразбрал? Такива губят времето на правосъдните органи и парите на данъкоплатците. Пак ще го осъдят, но защо все по трудния начин.

  Отговор
  • 04.10.2016 в 14:23
   Permalink

   Г-н Тарев е достоен и уважаван човек. Възмутения, със сигурност не познаваш г-н Тарев и затова не се изказвай неподготвен.

   Отговор
   • 04.10.2016 в 20:08
    Permalink

    Не знам дали е уважаван дъртия козел, но съм сигурен, че ако може ще гласува дори и три пъти за цоциалистите – личи си от опорните му точки в т.нар. лайпцигски „процес“ и пияния „герой“ от него – Жоро Тарабата.
    В крайна сметка как така става, че може да гласува на две места този „уважаван“ човек?
    И дали на „уважаваните“ хора е разрешено да правят каквото си искат – да нарушават закона, да се правят на улави пред съда и т.н.?!
    Възмутен не, ами бесен съм за уж наивните действия по изборите на такива нагли комунистически маймун-партизани и бивши активни и пасивни …

 • 04.10.2016 в 20:17
  Permalink

  Съд и наказание за всеки престъпник (стар или млад) и толкоз, какви уважения и какви 6 лева на цяло.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!