28 четения

Президентът Росен Плевнелиев даде старт на новата специалност във ВТУ „Софтуерно инженерство“

ПРЕЗИДЕНТЪТ НА БЪЛГАРИЯ РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ ОТКРИ НАЙ-НОВАТА БАКАЛАВЪРСКА СПЕЦИАЛНОСТ НА ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ „СОФТУЕРНО ИНЖЕНЕРСТВО”. Тя е част от специалностите на Факултета по математика и информатика и първите приети в нея студенти са 33 момчета и момичета от цялата страна.

Преподаватели от факултета „Математика и информатика” и научният екип на фирма „Програмиста” ООД в Пловдив, с която Великотърновският университет има договор за сътрудничество, разработиха тази нова специалност. Нейната цел е да се осигури иновативно IT образование на студентите, оптимизирайки образователния процес. С финансовото съдействие на фирмата са обновени две лаборатории, закупени са 20 компютъра и мултимедия за презентации. В тези лаборатории ще се провеждат занятията на новата специалност.

Инвестицията е за 65 000 лв., като според договора за сътрудничество между университета и фирмата се предвижда следващата година да бъдат оборудвани още две лаборатории. Лекционните материали са разработени съвместно, като университетът посочи методологията и теоретичната част, а екипът на фирма “Програмиста” ООД – Пловдив, спомогна тези абстрактни концепции да бъдат преподавани чрез реални примери от индустрията.

„ПРОКАРАХМЕ ПЪТ, ПОДАВАЙКИ СИ РЪКА С БИЗНЕСА. Благодарение на това създадохме специалност, в която ще завършват кадри, нужни за нашата индустрия, кадри, които ще остават в България и ще работят за добро заплащане“, бяха първите думи на ректора на ВТУ проф. Христо Бонджолов. След него пред младите бъдещи програмисти говори и изпълнителният директор на „Програмиста“ ООД Димитър Манчев, който каза, че е изключително горд с това, че той и неговите колеги са успели да спечелят доверието на ВТУ и заедно с преподавателите да разработят база, която е иновативна за българското образование. „Сега трябва да убедим и други компании да последват нашия пример. Може да не е точно в този университет или в тази сфера. Но бизнесът има и морална отговорност към родното образование“, заяви г-н Манчев.

„ПОЗДРАВЯВАМ ВИ, ЗАЩОТО ВИЕ, МЛАДИТЕ, СТЕ ВЗЕЛИ СВОЕТО СЪЗНАТЕЛНО РЕШЕНИЕ, А ДЪРЖАВАТА ЗАЕДНО С ЧАСТНИЯ СЕКТОР Е НАПРАВИЛА ПЛАТФОРМАТА ТАКА, ЧЕ ВИЕ ДА СЕ ОПИТАТЕ ДА ОТСКОЧИТЕ, КОЕТО Е ПРЕДПОСТАВКА ДА ПОЛЕТИТЕ. Тогава, когато държавата и частният сектор действат заедно, резултатите са видими. Искам да ви уверя, че ако не беше компания „Програмиста“, от една страна, и този ректор с неговото желание да даде нов модел на практиката, ако бяхме оставили всичко това само на едни институции, щеше да има много конференции, много речи, щеше да се говори, но нямаше да го има това ново начало, нашето общо ново начало“, каза в словото си пред първокурсниците и техните преподаватели Росен Плевнелиев.

Президентът призна пред младите хора, че има симпатии към специалността, защото самият той е програмист и през 1982 г. на първото национално състезание по програмиране дори е бил победител.

„Ще ми се повече българи да си повярват, както вие си повярвахте, повече българи да останат, както вие останахте. И ми се ще повече млади хора да опитат така, както вие решихте да опитате. И не просто само да тръгнете по пътя на една дълбоко уважавана професия, на която бъдещето при всички случаи принадлежи, но вие избрахте да бъдете част от една глобална трансформация, която се случва със страшна скорост пред очите на всички вас, и уверявам ви, в този процес политиците не са водещи“, заяви още президентът на България. След това не скри желанието си да направи дълъг списъка с хората, на които е благодарен за появата на тази нова специалност, и каза:

„Дойдох, за да подам ръка, за да благодаря на ректора, който имаше смелостта толкова бързо да въведе един нов проект, за който българските институции все още са назад във времето. Аз съм с вас и като гарант за успеха на този ваш опит да полетите по един нов модел, който отдавна се е доказал на Запад. Огромна благодарност към компания „Програмиста“. Ето това е ефективност и форма на модерен патриотизъм, скъпи приятели, както аз го наричам“.

В края на церемонията президентът Плевнелиев се подписа в почетната книга на Великотърновския университет и получи като подарък от ректора проф. Христо Бонджолов икона на светите равноапостоли братята Кирил и Методий.

На церемонията вчера дойдоха още зам.-министърът на образованието Красимир Киряков, областният управител проф. Пенчо Пенчев и кметът на Велико Търново Даниел Панов.

След тържеството във ВТУ президентът Росен Плевнелиев посети и хълма Трапезица.

Един коментар за “Президентът Росен Плевнелиев даде старт на новата специалност във ВТУ „Софтуерно инженерство“

  • 04.10.2016 в 18:24
    Permalink

    Дотук всичко е добре! И новата специалност и речта на президента! Но трябваше да се сети г-н Президента да надникне и в общежитието и да види при какви условия ще живеят и ще си учат уроците тези млади хора.А можеше и да види колко много хлебарки се разхождат из стаите.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!