5 четения

Президентът Росен Плевнелиев по повод изявление на премиера Борисов: „В историята не се влиза по поръчка, оценката за мандата ми ще отнеме време“

„В ИСТОРИЯТА НЕ СЕ ВЛИЗА ПО ПОРЪЧКА, ОЦЕНКАТА ЗА МОЯ МАНДАТ ЩЕ ОТНЕМЕ МНОГО ВРЕМЕ. В целия мандат правих това, което обещах да правя. Казах на българите, че за мен Европа не е външна политика, а е моето семейство и се държах като такъв. Казах, че за мен посоката е от София на запад, това и правих. За мен въпросът за европейското развитие беше въпрос на национален идеал, завещан от Левски, будителите и революционерите на България, да сме равни с другите европейски народи.“ Това каза вчера във Велико Търново президентът на България Росен Плевнелиев по повод изявление на министър-председателя Бойко Борисов по отношение на външната му политика спрямо Русия.

Държавният глава припомни и това, че нито една от инициативите на предишните президенти не е била спряна от негова страна, а е била надградена. „Не казах нито една лоша дума срещу друг български президент, не защото не мога или защото нямам аргументи, а защото не искам. Мнението на министър-председателя и на политиците е важно, но президентът Плевнелиев не е удобното извинение за липсата на кампания от политически дебати“, заяви той и допълни, че не бяга от своята отговорност, но че в петък ще направи обръщение за началото на предизборната кампания, в което ще апелира към всички кандидат-президенти да посочат проблемите за държавата, обществото, Европа и света. Президентът беше категоричен и за това, че няма да допусне като държавен глава интригата – две големи българки да се сблъскат на международната сцена по повод ситуацията около избора за генерален секретар на ООН. Още повече че самият той е участвал в успешната кампания за преизбирането на Ирина Бокова като генерален директор на ЮНЕСКО и в успешната кампания по номинирането и избирането на Кристалина Георгиева за вицепрезидент на Европейската комисия.

„Отговорността на България е голяма, защото тя трябва да даде решение за целия регион. Идеята Кристалина Георгиева да върви напред е надеждата, че блокът на източноевропейските държави ще може да се консолидира около нея, и има всички индикации за това“, заяви още президентът, който беше във Велико Търново, за да участва в церемония по случай откриването на новата бакалавърска специалност „Софтуерно инженерство“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!