114 четения

ПРЕЦЕДЕНТ. Събориха тераса във Велико Търново, без позволение я направили гарсониера

Арх. Николай Малаков: „Ако остъклявате балкон, също се иска проект и съгласие на съседите”

Регистриран е първият случай на съборена тераса в старата столица, която била неправомерно преправена на малко жилище. До принудителния акт се стигнало, след като недоволни комшии сезирали Община Велико Търново. Призованата на място комисия от кметството пък констатирала незаконно строителство и пристроеното към балкона било съборено. Това е първият подобен случай във Велико Търново, разказа главният архитект на града Николай Малаков. От години обитатели на блок на ул. „Бяла Бона“ в кв. „Чолаковци“ били „на нож“. Един от комшиите решил да слее терасата си с една от стаите и я доиззидал, без да потърси съгласието на останалите. Те от своя страна сезирали Регионалната дирекция за национален строителен контрол, която прехвърлила случая на общината.

„Имаме много подобни сигнали, но този се оказа конкретен и се стигна до събаряне. Иначе ни търсят като арбитри в междусъседските войни“, разказа главният архитект на Община Велико Търново.

ОКАЗВА СЕ, ЧЕ ДАЖЕ И ЗА ОСТЪКЛЕНИЕ НА ТЕРАСА ТРЯБВАТ СТРОИТЕЛНИ ПОЗВОЛИТЕЛНИ, ПОКАЗА НАША ПРОВЕРКА ПО СЪЩАТА ТЕМА. Това е регламентирано от Закона за устройството на територията.

Преди да се прави каквото и да било преустройство на тераса, е нужно съгласие на поне 67% от обитателите на сградата. За целта се прави събрание и се изготвя протокол, който после се представя в кметството.

„Обикновено съветвам хората да вземат общо решение за всички и всеки да даде съгласие за останалите, а не по всеки случай да се заседава отделно“, пояснява арх. Малаков. 40 лв. е таксата за одобрение в местната администрация. Допълнително обаче се изисква и конструктивно становище от инженер-конструктор. Направата му е около 50 лв. Експертът преценява дали основата ще издържи планираното изменение. Наличието на всички книжа гарантира, че пристрояването или остъклението на терасата са напълно законни.

С. МАРИНОВ

2 коментара за “ПРЕЦЕДЕНТ. Събориха тераса във Велико Търново, без позволение я направили гарсониера

 • 04.10.2016 в 13:29
  Permalink

  Да, в Закона за устройство на територията има много изисквания, но редица от тях се пренебрегват и не спазват от много важни органи в държавата. Ето един пример. Съгласно ЗУТ сградите биват законни, търпими и незаконни. Търпимите също са незаконни, но не подлежат на събаряне, като при тях е забранено всякакво дострояване, надстрояване и други промени. При разпоредителни сделки, като покупко продажба на недвижими имоти, според ЗУТ, нотариусите са ДЛЪЖНИ да изискват удостоверение от съответните служби продаваната сграда дали е законна или търпима, като в нотариалния акт се вписва удостоверението. Това законно изискване въобще НЕ СЕ СПАЗВА от нотариусите, което може да доведе до тежки последици за купувача на имота. Е, защо съдебните органи е наказват нотариусите за не спазване на законовите изисквания?

  Отговор
 • 04.10.2016 в 15:14
  Permalink

  С.Маринов, НЕКОМПЕТЕНТЕН СИ!

  Първо,
  АБСОЛЮТНО СЪЩАТА ПУБЛИКАЦИЯ има още на 19 ноември 2015 год в „Борба“, подписана от теб!
  (http://www.borbabg.com/2015/11/19/%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8-%D1%81%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B0%D0%B9-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%8A%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B0-%D0%B2%D1%8A%D0%B2-%D0%B2%D0%B5/) – „Първи случай на съборена тераса във Велико Търново“

  Второ,
  в ДВ бр.101/22-12-2015 ВЕЧЕ ИМА изменение на ЗУТ, което прави повторението на материала „ПРЕЦЕДЕНТ. Събориха тераса във Велико Търново, без позволение я направили гарсониера“ в броя от 4 октомври 2016 абсолютно безсмислено – просто защото ВЕЧЕ НЕ Е АКТУАЛНО!

  Засрами се и не заблуждавай читателите!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!