67 четения

Проф. Хитко Вачев разкри погребение на висш духовник в Богородичния манастир под Царевец

ГРОБ НА ВИСШ ДУХОВНИК РАЗКРИХА ПРИ ПРОУЧВАНИЯТА НА БОГОРОДИЧНИЯ МАНАСТИР ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРОФ. ХИТКО ВАЧЕВ И ИЛИЯН ПЕТРАКИЕВ. Двамата археолози работят заедно на обекта вече трети сезон.

Погребаният е най-вероятно със сан архиерей. Гробът се намира между църквата и огромната жилищна сграда, която се развива в северна посока. Според проф. Вачев това е възможно най-престижното място за погребение на човек с толкова висока титла, след като притворът на църквата вече е бил запълнен с гробове.

В гроба няма инвентар, нито пък каквито и да било находки. Не са се запазили дори и дрехите, с които е бил погребан мъжът. Тепърва предстои шефът на Химическата лаборатория на Регионалния исторически музей във Велико Търново Иван Чокоев да изследва с какво е бил облечен човекът. Според проф. Хитко Вачев, той най-вероятно е носил естествени и органични материи, които нямат шанс да оцелеят под земята толкова дълго време.

„Особености при оформлението на гробната камера доказват, че става въпрос за висш духовник. Традиция е епископите и висшите църковни дейци да бъдат погребвани в полуседнало положение. И индивидът, на когото ние попаднахме, е именно в такава поза”, коментира проф. Вачев.

ТОВА Е ПЪРВИЯТ ГРОБ НА ТОЛКОВА ВИСОКОПОСТАВЕН ДУХОВНИК, РАЗКРИТ ПРИ АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ПРОУЧВАНИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, категорични са археолозите. В България до момента има проучени няколко гроба на висши църковни дейци. Единият е на Мостич в Преслав, другият е в Мелник в църквата „Св. Никола”, където е погребан най-вероятно епископът или митрополитът на селището. Позната е и една епископска гробница в Кърджали. „През първия археологически сезон в притвора на църквата „Успение на Света Богородица” попаднахме на друг гроб, в който под главата на погребания имаше тухла с надпис. Тогава предположихме, че вероятно става дума за игумена на манастира, защото надписът не беше случаен. Проф. Казимир Попконстантинов разчете 1:4 стих от Евангелието на Йоан. Публикувахме наскоро резултатите. Казвам това, защото ние още не сме вдигнали новоразкритото погребение и е напълно възможно и под главата на този мъж да има знаци, които да ни насочат към неговия сан, както и към датировката”, коментира проф. Вачев.

Към този момент той и колегата му Илиян Петракиев смятат, че става дума за погребение от края на 14 в. Мъжът е на около 60 г. с ясно изявени маркери за тази напреднала възраст. Следите са по-отчетливи по краката, където има белези на артрит. Останките ще бъдат дадени за ДНК анализ.

Няма данни за името на погребания, но проф. Вачев е почти убеден, че титлата му е била архимандрит. Тази почетна титла се дава на игумен, който се отличава с особена святост и с всичко, което е направил по отношение на църквата и християнското население.

ТОВА Е ТРЕТОТО АРХЕОЛОГИЧЕСКО ЛЯТО, В КОЕТО ХИТКО ВАЧЕВ И ИЛИЯН ПЕТРАКИЕВ ПРОУЧВАТ Богородичния манастир „Успение на Света Богородица”, който се намира в подножието на Царевец.

С. БОЯНОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!