Цигани бродят из Балкана за трюфели

Цигани обхождат Еленския балкан, за да търсят „златни” трюфели. Най-скъпите гъби в света растат от началото на лятото до края на есента, но сега през месеците септември – ноември са най-качествени и ароматни и цената им е най-висока. Търговците, които изкупуват гъби в региона, дават за есенен трюфел по 250 лв. за кило, че и нагоре. Ако гъбата е брана през май – юни, цената й е не повече от 70 до 100 лв. за кило. Според търговците на гъби едно семейство, което знае къде да търси скъпата гъба, на ден може да си докара и до пет стотака, че и повече.

За откриването на трюфелите се използват специално обучени кучета, а в някои страни и прасета, тъй като те се намират под нападалите листа в гората, на 5 – 6 см навътре в земята. Местните цигани обаче не разполагат с подобни обучени животни и екстри. Затова те обикалят по горите с пръти с чаталче на края, с които ровят есенните листа и внимателно проверяват за подземни гъби. Трюфелите растат на цели туфи, така че номерът е човек да попадне на подобна туфа. Онези от гъбарите, които са от години в занаята, знаят местата, където има такива, и лесно ги откриват. За останалите остава да разчитат повече на случайността и късмета.

Цената на трюфелите зависи от вида и качеството им. Те биват три вида – черни, бели и червени, като най-рядко се срещат и затова и най-скъпи са белите трюфели. Трябва да се знае обаче, че както и при повечето от останалите гъби, така и тук има фалшиви трюфели, които не са отровни, но нямат вкусовите качества и аромата на истинските.

Най-търсени са трюфелите, които са от 25 – 30 грама нагоре и са много ароматни. Те се изнасят директно за Италия и Франция. В някои страни като Италия за събирането на трюфели се изисква специално издадено разрешително. У нас обаче всеки може да рови на воля из горите и да търси този вид гъби.

Според запознати в България най-голямо количество трюфели имало в Лудогорието и в района на Шуменското плато, а с тяхното търсене ежегодно се занимават над 1000 човека, които си докарвали доста прилични сезонни доходи от тях.

Иван ГЕОРГИЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *