40 четения

IN MEMORIAM Почина доайенът на Стопанска академия проф. д-р ик. н. Радко Радков

На 2.10.2016 г. на 82-годишна възраст внезапно почина доайенът на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” и почетен гражданин на Свищов проф. д-р ик. н. Радко Радков.

Бил е заместник-декан и декан на Финансовия факултет, ръководител на катедра „Финанси и кредит”, заместник-ректор на свищовското висше училище по научно-изследователската дейност.

Основните научни и преподавателски интереси на проф. Радков са в областта на международните валутни отношения, парите и банките. Има над 120 научни публикации, изследвания и учебна литература.

Проф. Радко Радков развива и активна общественополезна дейност. Бил е два мандата общински съветник, член на Музейния съвет към Историческия музей. По повод 100-годишнината от завещанието на дарителя Димитър Ценов излиза от печат книгата му „Началото”, проследяваща създаването и историята на свищовското висше училище. Две години по-късно издава и втората си книга от същата летописна поредица „Ректорите”, в която проследява развитието на академията по време на тримата ректори, възпитаници на първия випуск и наследници на Димитър Бъров.

„Най-важното, което младите хора трябва да помнят, е сентенцията „Бъдещето на Свищов е в неговото минало. Това минало трябва да стане известно на България и на света”, заявява многократно приживе изтъкнатият общественик, краевед, академичен преподавател и учен проф. Радко Радков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!