9 четения

„Амалипе“ търси ученици наставници, за да няма отпаднали ромски деца

УЧЕНИЦИ НАСТАВНИЦИ ЩЕ МОТИВИРАТ ДЕЦАТА ОТ РОМСКИ ПРОИЗХОД ДА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА УЧАТ, ДОРИ И СЛЕД КАТО СА ЗАВЪРШИЛИ ОСНОВНОТО СИ ОБРАЗОВАНИЕ. Това е една от мащабните идеи, които Центърът за етнически диалог и толерантност „Амалипе“ вече стартира в училищата, където има застрашени от отпадане ученици. Инициативата на великотърновската неправителствена организация е провокирана от новия закон за образованието, който влезе от тази учебна година и според който основното образование вече ще се завършва в седми клас. В края на тази учебна година свидетелства за завършено основно образование ще получат и учениците, които завършват 7 глас, и тези, които сега са в 8 клас.

„Първата ни задача е да идентифицираме училищата, в които има най-много застрашени от отпадане ромски деца. Първо към тях ще прикрепим ученици наставници. Това са ученици, които вече са продължили образованието си, когато им се е наложило да сменят училището си и да отидат да учат в града или в друго населено място. Но може да са и деца, които са мотивирани да довършат образованието си в училище и да продължат във вуз“, коментира Теодора Крумова от „Амалипе“. И допълва, че наставниците най-често са също от ромски произход, за да имат малчуганите повече доверие в тях.

Двете училища в Павликени – „Бачо Киро“ и „Климент Охридски“, са били първите, в които неправителствената организация вече е стартирала новия си проект за ученици наставници. Но такива наставници има вече в почти всички школа, в които учат ромски деца. Най-активни са се оказали децата и учителите в Джулюница, най-трудно процесът върви в Горна Оряховица, признават от неправителствената организация. Активистите от „Амалипе“ са започнали да водят малките деца в училищата, в които те биха могли да продължат след 7 клас.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!