11 четения

В Джулюница празнуваха 120 години читалищна дейност

120 ГОДИНИ ОТ ОСНОВАВАНЕТО НА ЧИТАЛИЩЕТО СИ ПРАЗНУВАХА ЖИТЕЛИТЕ НА СЕЛО ДЖУЛЮНИЦА. Празниците започнаха с представяне на мултимедийна презентация, която разказва историята на читалище „Пробуждане” и неговите възпитаници. Една от кулминациите беше представлението на театралната трупа от Сушица, която представи комедийната постановка „Червени рози” от Алдо Бенедети.

За малчуганите беше организиран конкурс за рисунка на тема „Джулюница в миналото и днес”. Бъдещи художници рисуваха в парка фонтана, паметника на именития джулюнски детски поет Цоньо Калчев, сградата на кметството и читалището, паметника на загиналите и много други забележителности, с които децата се гордеят. Септемврийската седмица на културата завърши със среща на жителите на Джулюница с писателя Стоян Цонев по повод неговата 75-годишнина и отбелязване на 50 години творческа дейност. По този повод бе направено представяне на новата му книга „На бял камък не стъпих”.

Кулминацията на празника се състоя в навечерието на Деня на музиката и поезията. За годишнината бе организиран празничен юбилеен концерт, в който се включиха самодейци от селото и гост-изпълнители. На юбилея на читалището най-дългогодишният му член Стефан Славев получи диплома за цялостен принос в развитието на читалищната дейност и бе удостоен със званието „Почетен член”, а на актрисата Параскева Събева бе връчена диплома за активна театрална дейност по повод нейната 80-годишнина.

Читалището е създадено през 1896 г. като културно средище за 2000 жители на село Джулюница. Днес то остава единствената културна институция в селото. Към читалището функционират два танцови състава – клуб „Палитра’’, състоящ се от 12 членове на възраст от 19 до 53 години, и детска трупа, в която участват 14 ученици от ОУ „П. Р. Славейков”. Има и творческа артработилница за ученици, група за стари градски песни „Ален божур”, както и фолклорна група с общо 20 членове на пенсионна възраст.

Читалището е домакин на множество културни изяви на местно, общинско и национално ниво, като кулинарния фестивал „Пъстра трапеза” и областния конкурс за детска рисунка „Цоньо Калчев”. През 2015 г. то стана носител на престижната национална награда „Пазител на традициите”, а за 2016 г. получи наградата на Община Лясковец за принос в развитието на културата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!