7 четения

За 15 години Великотърновска област е намаляла с над 50 хил. души

С 53 732 ДУШИ СЕ Е СТОПИЛА ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 15 ГОДИНИ, показват данните за демографските показатели на Регионалната здравна инспекция. През 2000 г. в областта са регистрирани общо 298 738 души, докато за миналата година техният брой е намалял на 245 006 души. Още по-стряскащи са цифрите спрямо 1990 г., като от тогава досега хората в региона са се стопили с 26,2%, или с 87 210 души, равняващо се на град като Велико Търново.

Запазва се тенденцията дамите да са повече от мъжете – 51,5%, като възрастовата структура на населението се характеризира с трайна тенденция на застаряване, най-силно изразена в селата – 39,7%.

Раждаемостта във Великотърновска област за 2015 г. е 8,7 промила на 1000 души население, докато средната за страната е 9,2 промила. Най-висока е раждаемостта в община Свищов, следвана от общините Стражица и Сухиндол, а най-ниска е в общините Лясковец и Полски Тръмбеш. Двойно по-голям е броят на починалите спрямо родените – 16,8 промила, при средни данни за страната от 15,3 промила. Това, разбира се, дава отражение на отрицателния естествен прираст за областта, който е по-висок от средния за страната и е 8,2 промила.

Относно заболеваемостта експертите не отчитат съществени промени, а основните причини за смъртните случаи остават болестите на органите на кръвообращението – 2714 случая, или 65,4%. На второ място по честота са умиранията от новообразувания – 766, или 18,5 на сто. Основна част от причините за смъртността и влошеното здраве на населението са нездравословният начин на живот, лошото хранене и вредните навици, като тютюнопушене, употреба на алкохол, отчитат здравните специалисти. Цигарите са сред основните причини за увеличаване на рака на белия дроб, както и редица други онкологични заболявания, хронични заболявания на белия дроб, на сърдечносъдовата система и имат доказана причинна връзка с атеросклерозата.

На фона на картината със застаряващото население докладът на здравната инспекция отчита също сериозен недостиг на лекари и медицински сестри в региона. Проблемът се задълбочава все повече през последните години, като вече се отчита нужда от медици във всичките десет общини. Според изготвената Здравна карта в областта трябва да има 183 практики, а в момента има едва 101 общопрактикуващи лекари в индивидуални практики и 43 в групови. Незаети остават 77 практики, като най-голям недостиг на джипита има в общините Свищов, Лясковец, Сухиндол, Златарица, Елена и Стражица. Положението в селата е още по-трагично, тъй като не са малко местата без джипита или лекар ходи там само веднъж или два пъти в седмицата.

Не по-малко тревожен е и фактът, че средната възраст на лекарите и специалистите по здравни грижи продължава да се увеличава, а в някои от отделенията в здравните заведения работят хора в пенсионна възраст. 745 са лекарите в областта, което е с 23-ма специалисти по-малко в сравнение с предходната година. Така днес на един лекуващ се падат близо 330 пациенти. 1220 са медицинските специалисти по здравни грижи.

Весела БАЙЧЕВА

3 коментара за “За 15 години Великотърновска област е намаляла с над 50 хил. души

 • 05.10.2016 в 12:45
  Permalink

  E bravo,otkrihte toplata voda … Tova e golemiq problem v taq durjava, izgoniha naroda tiq smotani politici i moshennici. Loshoto e che i nashiq grad vliza v tova chislo (sorry za maimunicata )

  Отговор
 • 05.10.2016 в 14:09
  Permalink

  Проблем N1 на тая държава е лошата демографска структура. Това съсипва всичко!

  Отговор
 • 05.10.2016 в 22:59
  Permalink

  Аз пътувам ежедневно по работа в целия регион.Мога да ви кажа най отговорно че демографските процеси вече са необратими.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!