114 четения

Лилит Хайрапетян, една от малкото жени у нас с лиценз за автомобилен състезател: „Искам да сбъдна мечтите си в България“

Родената в Ереван арменка намира преди 20 години своя дом в Горна Оряховица

ДА СИ АВТОМОБИЛЕН СЪСТЕЗАТЕЛ, Е КОЛКОТО ИНТЕРЕСНО И РАЗЛИЧНО, ТОЛКОВА И НЕТРАДИЦИОННО, ОСОБЕНО АКО СИ ЖЕНА. 31-годишната Лилит Хайрапетян от Велико Търново е една от малкото дами у нас, притежаващи лиценз за автомобилен състезател. За разлика от останалите пилоти, това съвсем не било детската й мечта, а по-скоро се „сблъсква“ с автомобилните състезания на по-късен етап от живота си. Случайно, както самата тя разказва. Неведнъж Лилит е била единствената дама в състезанията, оставяйки зад гърба си силния пол. И всъщност именно женският подход към автомобила и скоростта понякога се оказва успешен в този толкова мъжки спорт.

Лилит живее в България повече от 20 години. Тя е арменка, родена в Ереван, но когато е на 8 години, идва на гости на свои близки в Горна Оряховица и така остава в България. Установяват се да живеят в железничарския град, където бързо успява да се адаптира и да намери приятели сред връстниците си. Споделя, че винаги се е интересувала от спорта, но не успява да открие най-подходящия за нея. „Природата ми е такава, че се нуждая от адреналин. Връщайки се назад във времето, осъзнавам, че не съм удовлетворявала тази своя потребност по правилния начин. А за да си добър пилот, да можеш да караш на ръба, да умееш да прецениш правилно собствените си възможности и тези на автомобила, всичко това ти дава едно различно чувство. И то не е като усещането просто да натискаш газта“, разказва Лилит. В този спорт състезателите трябва да могат да останат напълно концентрирани и спокойни, въпреки че ситуацията пред тях през цялото време се променя. Трябва да умеят да вземат решения на мига и да преценяват риска с изключителна прецизност. Именно този вид адреналин е голямата страст на красивата арменка, която зад волана се чувства щастлива и уверена. А първата кола, която е подкарала, е… „Лада Нива”, разбира се, много преди да се насочи към автомобилния спорт. Разказва, че неин познат състезател я насочва към специализираната школа на Павел Жеков в Сливен, в която се подготвят много от родните пилоти.

„Този курс промени изцяло начина ми на шофиране, навиците и рефлексите, които бях придобила зад волана. Тогава всъщност осъзнах, че шофирането е изкуство и изисква различни умения и познания – психология, математика, физика“, споделя Лилит. След завършване на курса получава сертификат за професионален автомобилен пилот и лиценз за състезател. Присъединява се към търновския „Етър Рейсинг Тим“. Първото й състезание е на 13 юни 2010 г. в Своге в най-ниския клас автомобили. И като всеки новобранец решава да се пробва в различните дисциплини, за да избере тази, която й допада най-много и в която се чувства най-уверена. След няколко състезания разбира, че голямата й страст е пистата, която се провежда на затворен маршрут, тъй като се чувства най-концентрирана. А първото й завършено пистово състезание е на писта „Дракон“ в Калояново. По време на тренировките постига изключително високи резултати, но късметът я напуска и на самото състезание дава по-нисък резултат. След 10 състезания Лилит спира да се състезава, а причината е липсата на средства в този изключително скъп спорт. „Това, което в момента искам най-много, е отново да се състезавам и да усетя адреналина, от който се нуждая. Вероятно ако се бях върнала в Армения, нещата щяха да ми се получат много по-лесно, отколкото тук, в България, но пък трудностите допълнително ме мотивират. Обичам много родината си и мечтая един ден отново да се върна там, но искам това да е, когато съм постигнала целите си“, споделя Лилит. Допълва, че обича и България и на този етап иска да остане тук, където е роден синът й Алекс – ученик в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“.

Деветгодишното момче е и най-голямата й гордост и в момента е изцяло отдадена на него. „Смятам, че човек трябва да бъде добър пример за детето си, и аз искам да съм такъв за сина си. Да му покажа, че колкото и да е труден животът, човек трябва да избере своята посока и това, което го прави щастлив, въпреки трудностите, които са част от всяка голяма цел. Човек може да успее само ако е силен, устремен и разумен“, категорична е Лилит. Самата тя би подкрепила всяко решение на Алекс по пътя към неговите мечти, независимо дали ще избере автомобилния спорт или не. „Силно вярвам, че съм любимка на Бог, който ме пази и закриля и ми е подготвил най-доброто, което мога да взема от този живот“, усмихва се Лилит. И вярва, че един ден отново ще постави двата флага – този на България и на Армения, на автомобила, с който ще се състезава.

Весела БАЙЧЕВА

Снимки личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!