315 четения

Пресяват Златаришка река за златни песъчинки Кметът Пенчо Чанев: „Районът е златоносен, оттам идва и името на града ни”

в златаришко все повече хора се втурват да пресяват местните реки за ЗЛАТНИ ПЕСЪЧИНКИ, ИНФОРМИРА ВЧЕРА КМЕТЪТ ПЕНЧО ЧАНЕВ. Според него районът е златоносен и именно оттук идвало и името на града. „Пресяват и река Веселина, която пълни „Йовковци“, разказа местният управник. Преди години тук е имало своеобразен бум на търсачите на благородния метал, а в момента дейността се възражда.

Добивите обаче намалявали в сравнение с миналото, тъй като реката е станала по-бавна. Бай Ганчо Витанов от Горна Оряховица е един доайените на „златарите” в района. Пенсионерът почти всеки ден пали колата, за да промива наносите на Златаришка река. „Не е забранено да се вади злато, цената на грам в момента е около 40 лв. за 14 карата, но тук излизат между 11 и 20 карата. В най-добрите си дни вадя по 2 – 3 грама, но често си тръгвам с празни ръце”, разказва Ганчо. Едно от най-посещаваните места са няколко бързея точно преди града, откъм Елена.

Един от нишаните за търсачите са големите речни завои или препятствия като скали, където скоростта на водата рязко намалява, разказва бай Ганчо. С търсене на жълти песъчинки той се занимава от 30 години и почти винаги идва край Златарица, но е ходил също така и по река Росица.

Като по-млад е преравял даже по два-три кубика наноси, за да измъкне по грам злато. Най-използваният способ е обикновен пластмасов леген за 2 лв., с който се загребва, след което се промива събраното и златните частички светват.

В някои общини търсачите са обложени с патентни данъци, в Златаришко никой не ги закача.

С. МАРИНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *