4 четения

Биолози научиха пчели да дърпат връвчици

Британски специалисти са успели да обучат пчели да дърпат връвчици, за да получат храна, и са установили, че насекомите впоследствие разпространяват наученото в колония – свидетелство за висок интелект, въпреки миниатюрния мозък, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. „PLOS Biology“.
Изследователите от университета „Куин Мери“ в Лондон отбелязват, че експериментите, използвани често за тестване на интелекта на примати и птици, показват за първи път, че и насекоми са способни да се справят със задачата и да предадат умението на следващи поколения.
Настоящото проучване е поредното в подкрепа на твърдението, че способността за учене и предаване на знания и умения не е резервирана само за човека, но е присъща и за много животни, в това число и насекоми.
„Т.нар. „културно разпространение“ не изисква високата познавателна способност на човека, нито е характеристика, присъща единствено на хората“, казва съавторът на изследването Клинт Пери.
В експериментите специалистите са успели да обучат 23 екземпляра от група от 40 пчели да дърпат с крачка връвчици, прикрепени към дискове, които изпълняват функцията на изкуствени цветя, но са закрити от прозрачен капак. В центъра на дисковете е поставена храна. Единственият начин пчелите да се „доберат“ до нея е да се научат да издърпват „изкуствените цветя“ изпод капак с помощта на прикрепените към тях връвчици.
В друга група от необучени пчели само две от 110 насекоми са се справили със задачата.
В група от пчели, на която била предоставена възможност да наблюдава обучени насекоми, 60 процента от екземплярите успешно са овладели умението.
Експериментът е завършил с поставянето на обучени пчели в колонии. Изследователите са установили, че техниката се разпространява успешно сред по-голямата част от пчелите работнички.
Крайната цел на британските специалисти е да проучат мозъчните механизми, благодарение на които тези насекоми с миниатюрни мозъци овладяват сложни задачи и разпространяват наученото.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!